GODINA VELIKIH IZBORA: Je li jačanje evropske desnice znak da u Americi pobjeđuje Trump

Cinici se pitaju da li se Macron potajno nada da bi vlada krajnje desnice mogla biti toliko katastrofalna da bi mogla pokvariti Le Penove nade da će ga naslijediti 2027.

  • Evropa

  • 12. Jun. 2024  

  • 0

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz ljuti su zbog loših rezultata na evropskim izborima, u kojima su glasači nagradili krajnje desničarske stranke koje odražavaju mračnu prošlost kontinenta.

U junu 2016. Britanija je glasala za izlazak iz Evropske unije u populističkoj pobuni koja je nagovijestila šokantnu pobjedu Donalda Trumpa na američkim izborima nekoliko mjeseci kasnije.

Sada, u junu 2024., kandidati krajnje desnice, od kojih mnogi dijele Trumpov populistički nacionalizam, neprijateljstvo prema imigrantima, žarku ekonomsku poruku i prezir prema vladajućim elitama i globalističkim institucijama, upravo su ostvarili odličan rezultat na izborima za institucije EU.

Američki birači ne primaju smjernice od stranaca, a američki predsjednički izbori, koji se odvijaju od države do države, daleko su drugačiji od onih za Evropsku uniju. Osim toga, Trumpova pobjeda prije osam godina imala je više veze s nedostacima kampanje demokrate Hillary Clinton nego sa Brexitom.

Ipak, predsjednik Joe Biden bi trebao biti zabrinut. Najnovija kampanja u Evropi uspješno je testirala poruku koja miješa moćan politički koktel – bijes javnosti zbog onoga što se smatra migracijom izvan kontrole, bol birača koji se suočava sa visokim cijenama i za građane skupom borbom protiv klimatskih promjena. Trump snažno pogađa ove teme u onim saveznim državama koje će odlučiti u utrci za Bijelu kuću.

Još jedna pouka evropskih izbora je da su u doba inflacije aktuelne vlasti ranjive zbog nezadovoljnog biračkog tijela. Kada Biden ove sedmice stigne na samit G7 u Italiji, pridružit će se kvartetu od četiri druga politički oslabljena zapadna lidera. Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz ljuti su zbog loših rezultata na evropskim izborima, u kojima su glasači nagradili krajnje desničarske stranke koje odražavaju mračnu prošlost kontinenta.

Nizak rejting kanadskog premijera Justina Trudeaua znači da on možda neće ni voditi svoju Liberalnu stranku na izbore do kraja sljedeće godine. Očekuje se da će britanski premijer Rishi Sunak biti izbrisan na općim izborima sljedećeg mjeseca nakon 14 godina vladavine konzervativaca.

Ironično, najsigurniji evropski lider u G7 bit će Giorgia Meloni, desničarski premijer Italije, zemlje koja je poznata po tome što se užurbanom brzinom odvaja od lidera. Melonina partija je ostvarila veliku pobjedu tokom vikenda, što ju je učinilo jednom od najmoćnijih vođa s druge strane Atlantika.

Bidenova nada leži u tome što ovi američki izbori ne predstavljaju tradicionalno sučeljavanje između pobunjenog autsajdera i nepopularnog aktuelnog predsjednika. Trumpov teret je kontroverzno naslijeđe Bijele kuće i on nosi težak politički prtljag kao dvaput opozvan i osuđen bivši predsjednik. A populistički nacionalizam nije svuda u porastu. Biden je vodio iznenađujuće uspješnu predizbornu kampanju na međuizborima 2022.

Očekivani povratak na vlast Laburističke partije u Britaniji sljedećeg mjeseca zaustavio bi trend uzdižućih desnih stranaka. A Poljska je upravo odbacila osam godina populističke vladavine koja je crpila inspiraciju od Trumpa.

Macron je reagirao na nalet krajnje desničarske stranke Nacionalni skup Marine Le Pen hrabrim gambitom koji je zaprepastio komentatore koji su gledali njegov postizborni govor u TV studijima. Raspustio je parlament i raspisao nove izbore. Nacionalni skup je evolucija ultradesničarskog antiimigrantskog Nacionalnog fronta, koji nikada nije uspio proći kroz dvokružni izborni sistem u zemlji kako bi osvojio predsjedništvo. Le Pen je sada moderirala neke politike kako bi privukla širu grupu birača.

Macron, koji je na čelu centrističke stranke koja je poražena na evropskim izborima, možda očekuje da bi veća izlaznost na parlamentarnim izborima mogla preokrenuti trend. U Parlamentu bi se mogla pojaviti i postizborna koalicija protiv krajnje desnice. Ali ako Nacionalni skup pobijedi na izborima koji kulminiraju sedmicama prije Olimpijskih igara u Parizu, Macron bi mogao biti primoran da imenuje 28-godišnju zvijezdu krajnje desnice Jordana Bardellu za premijera u nezgodnom sporazumu o kohabitaciji.

Cinici se pitaju da li se Macron potajno nada da bi vlada krajnje desnice mogla biti toliko katastrofalna da bi mogla pokvariti Le Penove nade da će ga naslijediti 2027.

Macron je biračima rekao da je njegovo „kockanje zasnovano na povjerenju u sposobnost francuskog naroda da napravi najpravedniji izbor za sebe i za buduće generacije“. On implicitno moli glasače koji su malodušni zbog ekonomije da spase temeljne vrijednosti svoje zemlje, navodeći svoju najavu kao čin "povjerenja u francusku demokratiju". To je prilično slično upozorenju da je američka demokratija u dubokoj opasnosti i da je moraju spasiti birači, što je Biden izrekao prošle sedmice tokom obilježavanja 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji na dan D.

Zato će Bijela kuća pratiti rezultate izbora u Francuskoj 7. jula čak i pažljivije nego nedjeljne izbore za Evropski parlament.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...