ZAHUKTAVANJE KAMPANJE: Napadnut ekstremni desničarski kandidat u Francuskoj, član stranke Marine Le Pen

Policija je saopštila da je Hervé Breuil, kandidat stranke Nacionalni skup (RN) Marine Le Pen, napadnut dok je delio letke u četvrtak ujutro sa još četvoricom u industrijskom gradu Saint Étienne, u centralnoj Francuskoj.

  • Evropa

  • 21. Jun. 2024  

  • 0

Maskirani napadači napali su kandidata krajnje desnice tokom  kampanje uoči prijevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj, u posljednjem incidentu nasilja usmjerenom na političare širom Evrope, piše Stav.ba.

Policija je saopštila da je Hervé Breuil, kandidat stranke Nacionalni skup (RN) Marine Le Pen, napadnut dok je delio letke u četvrtak ujutro sa još četvoricom u industrijskom gradu Saint Étienne, u centralnoj Francuskoj.

Dok je otvorena istraga kako bi se razjasnilo šta se dogodilo, lokalni mediji su citirali svjedoke iz RN-a koji su rekli da je grupa vrijeđana i gurana. Javni tužilac rekao je francuskoj televiziji TF1 da je Breuil udaren, dok je policijski izvor rekao da je na grupu bačeno truhlo voće.

Njegovi napadači su nosili crninu i maskirali lica, rekli su glasnogovornici policije i lokalnih vlasti. Breuil (68) hospitalizovan je nakon napada, ali bi uskoro trebalo da bude otpušten, dodali su.

Napad dolazi nekoliko sedmica nakon što je slovački premijer Robert Fico preživio pokušaj atentata koji je izazvao upozorenja širom Evrope o rastućem političkom nasilju. U Njemačkoj, gdje su tri izabrana zvaničnika napadnuta za manje od nedelju dana, lideri su nasilje povezali sa sve polarizovanijom političkom klimom.

U Francuskoj je broj napada na političke ličnosti, od kojih su mnogi gradonačelnici i lokalni vijećnici, u stalnom porastu posljednjih godina.

U prvih devet mjeseci 2023. godine bilo je 2.387 fizičkih i verbalnih napada na političare, u poređenju sa 2.265 za cijelu 2022., kada su incidenti porasli za trećinu u odnosu na 2021., prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova zemlje.

Kako su se pojavile vijesti o Breuilovom napadu, kandidati iz cijelog političkog spektra osudili su napad na društvenim mrežama. Andrée Taurinya, kandidat ljevičarske Nepokorene Francuske (LFI) koja je vodila kampanju u istoj oblasti kao i Breuil, rekla je na X da je unutar njegove stranke „fizičko nasilje u politici zabranjeno. Nikada ne bismo napali nijednog kandidata.”

Zvaničnici su rekli da je napad na Breuila i dalje pod istragom, ali je Le Penova brzo povezala incident sa onim što je opisala kao "krajnje ljevičarske ekstremiste".

Pišući na društvenim mrežama, dodala je: “Ne može se dozvoliti da u predizbornoj kampanji u demokratiji takve akte ekstremnog nasilja provede krajnja ljevica koja je spremna učiniti sve da sije haos.”

Nešto više od nedelju dana do početka glasanja na parlamentarnim izborima u Francuskoj, Le Penina krajnje desničarska, antiimigrantska stranka vodi u anketama. Dok se očekuje da će krajnja desnica ostati bez većine, izgledi za vladu koju predvodi krajnja desnica doveli su do stotina hiljada ljudi koji izlaze na ulice širom zemlje, u znak protivljenja tvrdom stavu RN-a o imigraciji, Islam i LGBTQ+ zajednica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...