JOSIP JURATOVIĆ UJEO VUČIĆA ZA SRCE: "Sve manje šanse za ulazak Srbije u EU"

Sve ovo očigledno odgovara vlastima u Srbiji

  • Regija

  • 13. Jun. 2024  

  • 1

Zastupnik Socijaldemokratske partije Njemačke u Bundestagu Josip Juratović izjavio je danas za portal European Western Balkans (EWB) da zbog trenutne politike Srbije, kao i jačanja krajnje desnice u Evropskoj uniji, Srbija ima sve manje šanse da postane članica Evropske unije (EU).

Juratović, koji je i predsjednik Odbora za Zapadni Balkan u njemačkom parlamentu, napominje da su
društva u EU jako skeptična oko proširenja, jer im upravo desnica nameće taj strah na jednoj strani, a na drugoj strani zemlje koje žele u EU same ne stavljaju demokratske vrijednosti u prvi plan.

"Sve u svemu, zahvaljujući trenutnoj politici Srbije i, s druge strane, jačanju radikalne desnice u EU, Srbija po pitanju ulaska u EU ima sve manje šanse, što, očigledno, odgovara vlasti u Srbiji", ocijenio je Juratović.

Juratović je naveo da u samoj Njemačkoj radikalna desnica nema toliki značaj kao, na primjer, u Francuskoj i Italiji, ali njeno jačanje može iritirati Evropu i dovesti Njemačku u situaciju faktora nesigurnosti po pitanju opstanka EU.

Radikalna desnica Njemačke otvoreno zagovara izlazak iz EU, što bi na kraju dovelo do takozvane balkanizacije Evropske unije. A što bi to značilo, upravo bi zemlje Zapadnog Balkana trebale znati, naglasio je Juratović.

Govoreći o mogućem reizboru Ursule von der Leyen, predstavnice njemačke CDU/CSU stranke, za predsjednicu Evropske komisije, Juratović je naveo da se prvo u julu mora konstituisati Evropski parlament, a poslije toga slijedi izbor komesara i izbor predsedništva.

„Po mojoj procjeni Von der Leyen će dobiti podršku Evropskog parlamenta, ali u jakoj koaliciji desno konzervativnih i lijevo progresivnih stranaka demokratskih vrijednosti“, zaključio je Juratović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...