KAD JE KRENUO AMIDŽI(Ć): Opstrukcije iz Dodikovih redova se nastavljaju, sve dok…

Iako je rok za usvajanje bio do kraja decembra, državna vlast je zagazila u drugu polovinu juna bez usvojenog budžeta. 

  • Mini market

  • 18. Jun. 2024  18. Jun. 2024

  • 0

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da razmatra Informaciju o povećanom prilivu migranata i pogoršanju sigurnosne situacije u privremenim prihvatnim centrima, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Trebao bi biti razmatran i Izvještaj o radu Koordinacionog tijela, Ekspertskog tima i pravnog tima u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Čerkezovac, Trgovska gora, općina Dvor, Republika Hrvatska, koji je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pred ministrima bi se trebao naći i Izvještaj o radu Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine, za period juli - oktobar 2023. godine.

Predviđeno je razmatranje novog teksta Prijedloga odluke o usvajanju Strategije za borbu protiv korupcije 2024-2028. i Akcijskog plana za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije 2024-2028.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Informacija o aktivnostima Ministarstva sigurnosti BiH u prihvatu državljana BiH koji se vraćaju iz Savezne Republike Njemačke u BiH na osnovu Evropskog putnog lista za povratak (EU Laissez Passer).

Trebali bi biti razmatrani i Izvještaji o radu institucija Vijeća ministara BiH za 2023. godinu, Informacija o učešću BiH u programu Evropske unije Kreativna Evropa u 2023. godini, kao i Informacija o izradi Priloga institucija u BiH za redovni godišnji izvještaj o Bosni i Hercegovini.

Inicijativa sa sjednice Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH također je jedna od predviđenih tačaka dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

SVE JE ISTO, SAMO BUDŽETA NEMA

Iako je početkom juna ove godine Oliver Varhelyi, komesar za susjedstvo i proširenje Evropske unije tokom posjete našoj zemlji poručio da je donošenje budžeta uvjet za prvu tranšu novca iz Plana rasta za Zapadni Balkan, nacrt budžeta je i dalje u ladici ministra financija i trezora BiH Srđana Amidžića.

Srđan Amidžić, (SNSD), iako svjestan da BiH treba imati usvojen budžet kako bi pristupila EU fondovima, a u ovom slučaju riječ je o šest milijardi eura, ipak se ne osvrće na to pitanje u javnosti – ili veoma kratko.

Tako je krajem maja na press konferenciji samo kratko, i to na insistiranje novinara, prokomentarisao neusvojeni budžet koji za njega nije toliko ni bitan.

Ova tema danas će se naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH koji bi trebali razmatrati, između ostalog, i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period I – III 2024. godine.

Međutim, Ministarstvo finansija i trezora BiH ne upućuje u proceduru usvajanje budžeta institucija BiH za 2024. jer iz Republike Srpske nisu zadovoljni raspodjelom sredstava. Shodno tome, nadležno ministarstvo ima nalog vlasti iz RS da nema usvajanja budžeta dok se ne raspodjeli novac od posebnih akciza Uprave za indirektno oporezivanje BiH u iznosu od oko 262 miiona KM kao i novac od Regulatorne agencije za komunikacije i Elektroprijenosa.

Iz resornog ministarstva objašnjavali su da su budžetski korisnici prema instrukcijama morali popuniti svoje prijedloge finansiranja jer će budžet za ovu godinu biti veći za 40 miliona maraka, jer je u međuvremenu usvojen Globalni okvir fiskalnog bilansa. Podaci korisnika dostavljeni u februaru.

Budžet iznosi gotovo milijardu i 356 miliona maraka, a ostao je po strani jer je u fokusu mjesecima bila evropska priča BiH.

Osim podjele novca, još jedan problem je bio u najavi, a to su sve bliži lokalni izbori u BiH koji su na kraju raspisani po privremenom finansiranju institucija koje je već po drugi put uvedeno u apriku ove godine.

Ta odluka ističe ovog mjeseca, a nema naznaka da bi budžet mogao biti usvojen.

Iako je rok za usvajanje bio do kraja decembra, državna vlast je zagazila u drugu polovinu juna bez usvojenog budžeta.   

Opstrukcije iz Dodikovih redova se nastavljaju, sve dok ne nestane novca, a onda će i Amidžić morati izvaditi nacrt iz ladice.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...