GRUZIJA JE BILA NA PUTU KA EU: Sve je stalo zbog "ruskog zakona"

Gruzijska novinska agencija Interpress citirala je veleposlanika Pawela Herczynskog koji je rekao da zakon ima "negativan utjecaj na izglede za gruzijski napredak" i da je proces pristupanja sada "praktički zaustavljen, praktički zamrznut".

  • Evropa

  • 19. Jun. 2024  

  • 0

Ambasador EU u Gruziji rekao je danas da je proces približavanja zemlje EU zaustavljen zakonom o "stranim agentima", kolokvijalno nazvanom "ruskim zakonom", koji je donesen ovaj mjesec, prenosi Hina.

Gruzijska novinska agencija Interpress citirala je veleposlanika Pawela Herczynskog koji je rekao da zakon ima "negativan utjecaj na izglede za gruzijski napredak" i da je proces pristupanja sada "praktički zaustavljen, praktički zamrznut".

"U principu, usvajanje tog zakona, kako ja to vidim, zamrznulo je gruzijsku integraciju u Evropsku uniju", rekao je.

Što kaže sporni zakon?

Zakon, koji nalaže da se organizacije koje dobivaju više od 20 posto novca izvana registriraju kao "agenti stranog utjecaja", kritiziran je u zemlji kao autoritaran. Gruzijska vladajuća stranka brani ga kao nužni korak da bi se osiguralo transparentnost financiranja. 

Protivnici prijedloga zakona dva su mjeseca organizirali najveće prosvjede u Gruziji od proglašenja neovisnosti od Moskve 1991., tražeći da ga se odbaci. SAD, EU i Britanija kritiziraju zakon i upozoravaju da će blokirati proces pristupanja EU.

Lani dobili status kandidata, ali...

Gruzija je dobila kandidatski status u prosincu, ali europski dužnosnici upozoravaju da je nazadovala u nekim ključnim reformama. Herczynski je rekao da će ministri vanjskih poslova EU razgovarati o statusu Gruzije na sastanku u Luxembourgu iduće sedmice.

Rekao je da su pripremljene razne opcije u pogledu koraka koje bi se moglo poduzeti i da će države članice "odlučiti koju će opciju provesti s tog popisa".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...