"TREBA VEĆ JEDNOM RAZJASNITI DA ON NIJE VIŠE NIKAKVO DIJETE, VEĆ ČOVJEK OD 26 GODINA": Njemački MUP nema saznanja da je Danilo Vučić u toj zemlji

Njegov otac je sa 26 godina bio sekretar Srpske radikalne stranke

  • Regija

  • 20. Jun. 2024  

  • 0

Mada još uvijek niko od srbijanskih državnih zvaničnika nije ni demantovao ni potvrdio da je sin predsjednika Srbije Danilo Vučić učestvovao u incidentu u Njemačkoj, kada je došlo do tuče između navijača Srbije i Engleske, iako se sada već na više snimaka vidi da gotovo izvjesno jeste u pitanju Danilo, naša redakcija se obratila MUP-u njemačke pokrajine Sjeverna Rajna- Vestfalija sa pitanjem da li imaju saznanja o ovom događaju, piše beogradski list Danas.

Iz MUP-a ove njemačke pokrajine nam je stigao odgovor da policija Gelzenkirhena nema pouzdane informacije o prisustvu predsjednikovog sina.

Time su prekršene međunarodne procedure, upozoravaju sagovornici Danasa.

Petar Bošković, vojni komentator, kaže za Danas da po zakonu predsjednik republike kao i njegova uža porodica imaju pravo, tj, moraju biti pod zaštitom.

"U ovom konkretnom slučaju njih štiti specijalna jedinica Vojske Srbije 'Kobre'. Predsjednikov sin ima status štićenog lica i prema tome Kobre moraju biti uz njega gdje god se on nalazio, pa i u inostranstvu", kaže Bošković.

On napominje da kada štićeno lice putuje u inostranstvo postoji stroga procedura kako se to putovanje sprovodi.

"Zemlja iz koje štićeno lice dolazi sa obezbjeđenjem, mora da najavi dolazak tog lica zemlji domaćinu. Naročito ako ono dolazi sa obezbjeđenjem, koje je pri tom naoružano, a Kobre su uvijek pod oružjem kada štite neku ličnost. Dakle, pitanje je da li su ispoštovane sve procedure i međudržavni sporazumi koji regulišu ovu oblast. Ni jedan sin, bilo kog predsjednika u svijetu, nije makar ko, pa je to slučaj i sa Danilom Vučićem. Države o tome veoma vode računa“, navodi Bošković

alt

Ono što Bošković vidi kao problem je ponašanje predsjednikovog sina.

"Treba već jednom razjasniti da on nije više nikakvo dijete, već čovek od 26 godina. Njegov otac je sa toliko godina bio sekretar Srpske radikalne stranke, ja sam sa 26 godina bio komandant ratnog broda 'Kozara', tako da taj narativ 'dijete Danilo' više ne stoji. Druga stvar – lijepo je što je on otišao u Njemačku da bodri reprezentaciju Srbije, ali njemu nije mjesto u društvu sa Acom Rošavim i na mjestima gdje izbijaju incidenti, već u loži stadiona gdje će da navija, kako bi i ljudima koji ga štite olakšao posao. Da je došlo do nekog većeg incidenta to bi sigurno proizvelo određene diplomatske posljedice, jer predsjednikov sin putuje sa diplomatskim pasošem“, kaže Petar Bošković.

On je konstatovao da su na snimku iz Njemačke najvjerovatnije Kobre sa Danilom Vučićem, jer on kao štićena ličnost ne može da otkaže njihovo obezbjeđenje.

„Oni su njega dobro zaštitili i dobro je što nije došlo do većeg incidenta. Još samo da zaštite nas i bit će sve u redu“, poručuje Boškovića.

Advokat Božo Prelević kaže da kada štićene ličnosti putuju u inostranstvo sve zavisi od bilateralnih odnosa dvije zemlje, ali i bezbjednosne procjene zemlje domaćina.

"Štićena ličnost može da otkaže obezbjeđenje zemlje u koju ide, ali mu ostaje njegovo. Kada je lično obezbjeđenje u pitanju ono može da ide sa onim koga štite pod oružjem i tada su procedure stroge. Pitanje je i da li je on tamo išao sa diplomatskim pasošem, jer osobe koje imaju diplomatski pasoš i dalje imaju i onaj redovan i velika je razlika sa kojim pasošem putuju“, kaže Prelević.

On dodaje da je dobro što su pripadnici obezbjeđenja predsjednikovog sina valjano uradili svoj posao.

alt

"A što se tiče ponašanja predsjednikovog sina…pa nema tu mnogo šta da se priča. On se tamo ponašao kako se ponaša inače, a tamo je koliko vidim bio u društvu ljudi sa kojima je viđen i u Beogradu. I to više izgleda nikome ni ne smeta“, konstatuje Božo Prelević.

Podsjetimo, pred meč Engleske i Srbije u Njemačkoj, blizu Gelzenkirhena, došlo je do tuče navijača ove dvije reprezentacije. Ubrzo nakon toga na društvenim mrežama i pojedinim medijima se pojavio snimak incidenta na kome se, navodno, vidi sin predsjednika Srbije Danilo Vučić koji pokušava da se umiješa u tuču, dok ga nepoznati muškarci za koje se pretpostavlja da su Kobre.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...