SNAŽAN SIMBOL NADE, OLENA ZELENSKA: "Postoje trenuci kad osjećam da sam blizu psihičkog izgaranja i shvaćam da mi treba odmor"

"Morate shvatiti da vas ljudi gledaju i morate ih podržati", rekla je Zelenska.

  • Žena

  • 21. Jun. 2024  21. Jun. 2024

  • 0

Za mnoge ljude u Ukrajini nije predsjednik Volodimir Zelenski, sa svojim prepoznatljivim zelenim trenirkama i redovitim obraćanjima naciji, taj koji pruža utjehu ratom razorenoj zemlji, već njegova supruga Olena Zelenska.

Staložena i artikulirana uvijek je uz svog supruga na međunarodnoj sceni kad god to njihovi rasporedi dopuštaju. Prva dama Ukrajine nenamjerno je postala snažan simbol nade.

Ipak, iza svoje uglađene vanjštine, Zelenska se borila s istim tjeskobama i ranjivostima poznatim običnim Ukrajincima, koji i dalje trpe bolne posljedice invazije Vladimira Putina.

"Postoje trenuci kad sam blizu psihičkog izgaranja"

U intervjuu iz predsjedničkog ureda u Kijevu, Zelenska je za The Telegraph rekla da je bila blizu izgaranja dok se pokušavala nositi s razmjerima Putinovog rata i istovremeno zadržati hrabro lice za svoju zemlju i svoju djecu.

"Postoje trenuci kad osjećam da sam blizu psihičkog izgaranja i shvaćam da mi treba odmor", rekla je Zelenska za The Telegraph.

"Pokušavam učinkovito iskoristiti trenutak, jer ponekad kada mislimo da smo se odmorili, zapravo nismo".

Otkako je sveobuhvatna invazija započela u februaru 2022. godine, Zelenska i njezin suprug bili su prisiljeni živjeti odvojeno. On ostaje u svom uredu, a ona i njihovo dvoje djece na nepoznatoj lokaciji.

Provodeći svaku noć sama, priznala je trenutke u kojima se probudila usred noći s osjećajem da jedva izdržava, a jedini odušak bio je to što je njezina djeca nisu vidjela u ovakvom stanju.

"Bili su to najstrašniji trenuci i dobro je da se dogodilo noću i moja djeca to nisu vidjela jer ja im uvijek moram biti izvor povjerenja", priznala je Zelenska.

"Djeca se uvijek ugledaju na roditelje i moraju znati da će sve biti u redu".

"Nadam se da pobjeda neće biti pirova"

U skladu s novom obavezom da se brine za svoje mentalno zdravlje, Zelenska kaže da je povremeno dopuštala sebi da bude ranjiva.

"Nekoliko puta sam sebi dopustila da zaplačem kad je bilo nepodnošljivo tužno, ali to je bilo nešto što sam učinila svjesno jer znam da moram zaroniti duboko do dna kako bih pronašla snagu za dalje. Moraš si dopustiti priliku da sve isplačeš".

Njezina najveća nada za Ukrajinu je da pobjeda neće biti pirova i da će ona sama iz svega toga izaći netaknutog razuma.

"Nadam se da ću do trenutka pobjede živjeti u zdravoj pameti i da do tog trenutka nećemo doći toliko iscrpljeni da ne bismo mogli uživati".

"Kad sam uplašena, moram nešto raditi"

"Pokušavam ne razmišljati o strahu, naravno, svi smo na neki način preživjeli naše najveće strahove u prvih mjesec dana nakon invazije. Morali smo se pomiriti s tom idejom u glavi, s noćnom morom koju je teško zamisliti modernom čovjeku. Pokušavaš ne razmišljati o najgroznijim stvarima jer razmišljanje o njima ne pomaže".

Kako bi spriječila takve epizode, prva dama ima mehanizme kako bi osigurala stabilnu "mentalnu ravnotežu", poput pokušaja da ne čita vijesti na mobitelu prije spavanja ili da ne pregledava korisničke kanale na Telegramu s detaljima ruske brutalnosti prije nego što zaspi uz zvuke sirena.

"Kad sam uplašena, moram nešto fizički raditi. Sastavila sam popis stvari koje me smiruju i posvetila se tome", objasnila je Zelenska.

Jedna od tih aktivnosti je čišćenje. "Ovo je recept za smirenje za mnoge žene. Ako ne znate što učiniti, samo idite oprati kosu. Ne treba samo sjediti besposleno i strahovati, već činiti nešto korisno u tom trenutku".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...