POBUNA U SRBIJI: „Postojeća vlast je na mnogo primjera pokazala da joj se ne može vjerovati, jer je sklona korupciji...

ProGlas smatra da je neophodna detaljna stručna rasprava koja bi bila predstavljena javnosti na potpun i nepristrasan način u okolnostima demokratskog društva i slobodnih medija.

  • Regija

  • 25. Jun. 2024  25. Jun. 2024

  • 0

ProGlas se protivi realizaciji projekta Jadar sve dok se u Srbiji ne uspostave uslovi za pravi društveni dijalog na ovu važnu društvenu temu, navodi se u saopćenju.

Povodom ozbiljnih javnih kontroverzi o projektu rudnika Jadar, ProGlas izjavljuje da je jedan od važnih preduslova za uspješno sprovođenje velikih rudarskih projekata postojanje povjerenja u državne institucije zadužene za normiranje standarda ekološke bezbjednosti, kontrolu njihove ispunjenosti i procjenu ekonomske koristi, navodi se u saopćenju.

„Postojeća vlast je na mnogo primera pokazala da joj se ne može verovati, jer je sklona korupciji, davanju prednosti ličnom i partijskom a ne opštem interesu“, navode.

Kako se zaključuje u saopćenju, dalji nastavak realizacije projekta rudnika Jadar pod sadašnjim okolnostima vodio bi produbljivanju podjela u društvu i ozbiljnoj političkoj i društvenoj krizi. Netransparentan projekat, praćen otvorenim lobiranjem s različitih domaćih i međunarodnih adresa, kao i apsolutnim protivljenjem stanovništva iz oblasti Jadra, podstiče strahove i nepovjerenje. Pošto eksploatacija i prerada litijuma s trenutnim stanjem tehnologije može da ima ozbiljne ekološke posljedice, ProGlas smatra da je neophodna detaljna stručna rasprava koja bi bila predstavljena javnosti na potpun i nepristrasan način u okolnostima demokratskog društva i slobodnih medija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...