MIRSAD DURATOVIĆ PORUČIO: “Neustavna himna Bože pravde i grb Nemanjića ne vraćaju se u institucije RS-a”

Duratović je komentarisao i Deklaraciju “Svesrpskog sabora” ocijenivši kako je kontradiktorna jer u jednoj tački traži poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a u drugoj entitet Republika Srpska naziva državom, što je u suprotnosti sa Daytonom.

  • Politika

  • 25. Jun. 2024  25. Jun. 2024

  • 0

Mirsad Duratović, potpredsjednik NSRS-a i zastupnik SDP-a, kazao je za N1 kako predlagač obmanjuje javnost kako će, neustavna, srbijanska himna "Bože pravde" i grb Nemanjića vratiti se u institucije, nego će se, kako je dodao, simboli Srbije "koristiti na nekim manifestacijama".

Duratović je u Danu uživo komentarisao i Deklaraciju “Svesrpskog sabora” ocijenivši kako je kontradiktorna jer u jednoj tački traži poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a u drugoj entitet Republika Srpska naziva državom, što je u suprotnosti sa Daytonom.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je da zakonom o referendumu i Izbornim zakonom RS nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi konstitutivnog bošnjačkog naroda. Kako komentarišete ovu odluku Ustavnog suda RS?

Bilo je za očekivati, a mi smo uradili ono za što smo imali moralnu obavezu. Iskoristili smo sve mogućnosti, a uzimajući u obzir istorijat rada Ustavnog suda RS-a – nismo očekivali drugačiju odluku.

Šta planirate poduzeti dalje?

Zakon će stupiti na snagu, a sigurno će biti pokrenuta apelacija pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

Iduće sedmice će biti održane dvije sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Jedna je svečana, na njoj će biti i predsjednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić. Bit će usvojena i Deklaracija sa “Svesrpskog sabora”. Kako prije svega gledate na održavanje ovih sjednica?

Sjednice su sazvane u skladu sa Poslovnikom, same tačke dnevnog reda… o tome ćemo mnogo više govoriti na samoj sjednici, ali ne bih da sada otkrivam karte.

Kažete da je vama zasmetalo u Deklaraciji termin državnost entiteta Republika Srpska, koji ne postoji u Dejtonskogm sporazumu?

Postoji nekoliko tačaka koje su poprilično sporne. Tačka 16 pokušava nametnuti priča da se Rezolucijom o genocidu u Srebrenici pokušava nametnuti kolektivna krivica, u sljedećoj se dovode u pitanje presude Haškog suda. U tački 24 stoji da “Svesrpski sabor” osuđuje svako kršenje Dejtonskog sporazuma, a onda u tački 29 se RS naziva državom, što je kontra Daytona.

Zastupnici će se izjašnjavati o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o upotrebi zastave, himne i grbu RS-a, kojim se grb Nemanjića i srbijanska himna “Bože pravde” vraća u pravnu upotrebu. Je li i ovo populistički čin i pokušaj očuvanja na vlasti?

Naravno, ovdje će sami predlagači pokušati da se predstave kao branioci svega srpskog i da se ovaj entitet netačno naziva “državom srpskog naroda”. Ovo je još jedan pokušaj da se zamažu oči neupućenom dijelu srpskog naroda. Ovo ne znači vraćanje neustavnog grba i himne u institucije. U članu 8 postojećeg zakona dozvoljena je upotreba himni i zastava drugih država, ali član 3 eksplicitno navodi da se mogu izvoditi himne i zastave samo od država koje sa RS-om imaju “specijalne odnose” i od država koje imaju kulturne i historijske veze sa narodima u ovom entitetu. Ovo znači da u RS-u se neće moći isticati zastave i grb Kine jer nemaju nikakve specijalne veze sa njima, ali će se moći kačiti zastav i grb Ukrajine jer ovdje imamo ukrajinska manjina. Isto tako će moći zastave i grb Hrvatske, kao i od Turske sa kojom se bošnjački narod vezuje.

Ukoliko dođe do usvajanja ovog Nacrta zakona, hoće li reagovati Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS?

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je zabranio upotrebu ovih simbola kao institucionalnih. Oni se ne vraćaju kao takvi, oni se vraćaju kao simboli Srbije koji će se koristiti na nekim manifestacijama. Predlagač obmanjuje javnost.

Nakon “Svesrpskog sabora” Milorad Dodik je poručio da se Dan RS-a ubuduće neće slaviti 9. januara, nego 15. februara. Sada malo koriguje stavove, ali mnogi komentarišu kako je na ovaj način zapravo prihvatio odluku Ustavnog suda BiH vezanu za obilježavanje 9. januara. Vidite li vi to na isti način?

Deveti januar će se nastaviti obilježavati još glamuroznije nego prethodni, e sad, da li će se slaviti kao Dan RS-a ili Krsna slava? Ali će suština ostati ista.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...