AKO PLANIRATE NA ODMOR U GRČKU - OVO TREBATE ZNATI: Cijene variraju, za večeru po osobi u malo boljem restoranu morat ćete izdvojiti čak...

Tokom ljetnje sezone 2024. godine, cijene u restoranima i kafićima u Grčkoj više su od prošlogodišnjih.

  • Ekonomija

  • 26. Jun. 2024  

  • 0

Procjenjuje se da ova mediteranska zemlja godišnje privuče oko 30 miliona posjetitelja iz svih krajeva svijeta. Kao jedan od najpopularnijih izbora za ljetnji odmor, Grčka nudi raznolike opcije smještaja i hrane, koje iz godine u godinu variraju, a u nastavku navodimo predviđanja i istraživanja za ljeto 2024.

Varijacije cijena smještaja

Cijene smještaja u Grčkoj uvelike zavise od lokacije, s popularnim destinacijama poput Santorinija, Mikonosa i Rodosom koje obično imaju više cijene u poređenju sa manje poznatim mjestima. Na ovoj stranici možete pronaći cijene za smještaj ove sezone u nekim mjestima u Grčkoj kao što je Kalitea.

Blizina mora takođe igra značajnu ulogu, apartmani i hoteli smješteni uz obalu ili s pogledom na more su uglavnom skuplji. Tip smještaja je još jedan važan faktor: luksuzni hoteli i all-inclusive resorti nude visoki nivo usluge, ali dolaze s odgovarajućom cijenom, dok su apartmani, hosteli i privatni smještaji često pristupačniji.

Hoteli

Troškovi hotelskog smještaja u Grčkoj variraju u zavisnosti od broja zvjezdica, sezone, lokacije i dostupnih pogodnosti. Uopćeno, noćenje u grčkim hotelima može koštati između 30 i 200 eura, zavisno od kategorije hotela. Hoteli sa tri zvjezdice obično nude osnovne pogodnosti i mogu koštati između 30 i 70 eura po noći. 

Hoteli sa četiri zvjezdice, koji nude dodatne sadržaje kao što su bazeni, spa centri i restorani, kreću se od 70 do 150 eura po noći. Luksuzni hoteli sa pet zvjezdica, koji pružaju vrhunske usluge i luksuzne sadržaje, mogu koštati preko 200 eura po noći.

Studio apartmani bez pogleda na more mogu se naći za oko 30-50 eura po noćenju u predsezoni i postsezoni, dok u sezoni cijena raste na 60-100 eura po noćenju. Studio sa pogledom na more košta oko 50-80 eura po noćenju u predsezoni i postsezoni, a u sezoni cijena iznosi oko 100-150 eura po noćenju. Na otocima i popularnim turističkim destinacijama kao što su Santorini ili Mikonos, cijene studija sa pogledom na more mogu biti znatno više, dostižući 200-300 eura po noćenju u sezoni.

Cijena jednosobnog apartmana u Grčkoj kreće se između 30 i 100 eura po noći, dok dvosobni apartmani koštaju između 60 i 150 eura po noći. Luksuzni apartmani s pogledom na more i privatnim bazenom su znatno skuplji, sa cijenama preko 300 eura po noći. Apartmani su popularni među porodicama i grupama prijatelja jer nude više prostora i često imaju kuhinju, što omogućava dodatne uštede na obrocima.

Cijene vila u Grčkoj variraju od 100 do 400 eura po noći, zavisno od lokacije i veličine. Luksuzne vile sa privatnim bazenima, vrtovima i direktnim pristupom plaži mogu koštati preko 1000 eura po noći. Vile često imaju više spavaćih soba, dnevne boravke, potpuno opremljene kuhinje i druge pogodnosti koje pružaju osjećaj doma daleko od kuće.

Cijene u restoranima i kafićima u Grčkoj tokom ljetne sezone 2024.

Tokom ljetnje sezone 2024. godine, cijene u restoranima i kafićima u Grčkoj više su od prošlogodišnjih. Omiljeno jelo turista, giros, košta između 3 i 4,50 eura, dok porcija iznosi između 7 i 10 eura.

Pizza, u zavisnosti od veličine, košta između 6 i 12 eura. Roštilj je nešto skuplji, pa ćete za obrok izdvojiti oko 14 eura. Krigla piva će vas koštati do 5 eura, dok cijena vina varira od 2,50 do 22 eura, zavisno od proizvođača i količine.

Za hladni frape treba izdvojiti između 3 i 4 eura, slično kao i za kapućino. Domaća kafa košta do 3 eura, dok kugla sladoleda varira od 1 do 3 eura.

Tipični troškovi u grčkim restoranima pokazuju da je obrok u jeftinijem restoranu oko 10 eura, dok troškovi obroka za dvoje u srednje skupljem restoranu, uključujući tri jela, mogu iznositi oko 50 eura. McDonald’s obrok košta oko 9 eura. Cijene pića uključuju domaće pivo po cijeni od 4,50 eura po pinti i uvozno pivo koje košta oko 5 eura za 12 unci. Cijena kapučina varira od 2 do 5 eura, dok boca koka-kole ili pepsi košta oko 2 eura.

U tavernama, koje su često povoljnije od turističkih restorana, možete uživati u lokalnim specijalitetima po nižim cijenama. Na primjer, grčka salata može koštati oko 6 eura, dok obrok sa suvlakijem može biti oko 10 eura. Za večeru, budžet od 10 eura po osobi u jeftinijem restoranu je dovoljan, dok u srednje skupljem restoranu može biti oko 18 eura po osobi. Fini restorani naplaćuju oko 35 eura po osobi za večeru.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...