SUĐENJE ZA ZLOČINE PRIJEDORA I SANSKOG MOSTA: “Ja nisam htio. Prekoputa je stajao vojnik, Kosovac, sa ‘84-orkom. Kaže: ‘Pusti tog momka ili ću te ubiti’“

Na suđenju za zločine u Briševu i okolnim selima na području Prijedora i Sanskog Mosta, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je bio angažovan da vozi kamion u jednoj akciji i da je dovezao dva civila u logor.

  • Hronika

  • 26. Jun. 2024  26. Jun. 2024

  • 1

Zaštićeni svjedok B-1 kazao je da je bio u radnoj obavezi kada mu je rečeno da ode kamionom pred komandu Šeste sanske brigade.

“Rekao mi je direktor da treba kamion za Deveti bataljon“, naveo je svjedok, dodajući da je u njegov kamion ubačena hrana.

On je kazao da se vojska okupila i krenuli su s još dva kamiona i dva autobusa te su se zaustavili kod Stare Rijeke, otprilike tri kilometra prije Briševa. Ispričao je da je kasnije naišao na grupu ljudi, među kojima je u uniformi bio Mićo Ćulibrk koji mu je rekao da dva civila odvede u “Krings“ - logor.

B-1 je ispričao da je tu dvojicu odvezao u “Krings“ i vratio se, a predveče je ponovo sreo Ćulibrka koji je tražio da jednog mladića od 25 godina odveze u logor.

“Ja nisam htio. Prekoputa je stajao vojnik, Kosovac, sa ‘84-orkom. Kaže: ‘Pusti tog momka ili ću te ubiti’. I on je pustio. Da je nešto napravio ne bi bio u selu“, prisjetio se svjedok.

On je kazao da su tu proveli dva dana i da poslije je bio sastanak komande u kafani ili mjesnoj zajednici. Naveo je da je tu vidio majora Brajića i Branka Dženopoljca.

Na pitanja Odbrana, svjedok je rekao da mu Brajić nije izdao nikakvu naredbu. Rekao je da nije čuo za ubistva na tom području.

Veljko Brajić, Slobodan Taranjac, Ranko Kaurin, Branko Dženopoljac i Draško Topić optuženi za napade na sela u opštinama Prijedor i Sanski Most, nastanjena uglavnom stanovništvom hrvatske nacionalnosti. Kako se navodi, 24. i 25. jula ubijena je najmanje 61 žrtva dobi od 16 godina do 81 godinu, tri osobe su nestale, a počinjena su silovanja i prisilna preseljenja, dok je više desetina osoba odvedeno u logore.

Brajić je optužen u svojstvu načelnika Štaba Šeste sanske brigade, Taranjac kao predsjednik Kriznog štaba Ljubije i de facto komandant Teritorijalne odbrane Ljubija, Kaurin kao vršilac dužnosti i de facto komandant Trećeg bataljona, a Dženopoljac kao komandant Devetog bataljona Šeste sanske brigade. Prema optužnici, Topić je bio pripadnik neidentifikovane naoružane formacije.

Tužilac Izet Odobašić pročitao je iskaz preminule svjedokinje Vere Mlinar, koja je živjela u jednom zaseoku Briševa. Svjedokinja se u istrazi prisjetila mrtvih komšija nakon što je u selo ušla srpska vojska.

“Proveli su Marka Buzuka, ruke iza leđa, sav krvav. Kasnije sam našla njegovo tijelo“, kazala je Mlinar.

Ona je navela da je našla i dvoje mrtvih supružnika, kao i mladu ženu za koju je čula da je ranije bila silovana. Svjedokinja je rekla da je i njena svekrva pronađena mrtva u šumi. S drugima je, kako je navela, sahranjivala mrtva tijela.

Mlinar je u iskazu rekla da je jedno vrijeme noćila u Ljubiji, a danju dolazila u Briševo. Dodala je da je to područje napustila u novembru 1992.

Nastavak suđenja biće naknadno određen.

(Detektor) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...