SAD MALO O LOŠIM NAVIKAMA: Ovo je 5 najgorih namirnica za doručak, a mnogi ih redovno jedu

Birajte za doručak hranu koja vam daje vam gorivo, energiju koja traje, potiče vaš metabolizam, bori se protiv bolesti i pomaže u održavanju težine.

  • Gastro

  • 26. Jun. 2024  26. Jun. 2024

  • 0

Registrirana dijetetičarka Kate Patton za kliniku Cleveland otkriva koje su najgore opcije hrane za doručak.

Krafne i pecivo

Krafne će vas koštati 250 do 550 kalorija, ali pravi je problem 15 do 30 grama šećera u svakoj. Uz tako ogromnu količinu šećera u malom pakiranju, vaše tijelo ispumpava gomilu inzulina kako bi se pokušalo prilagoditi. Veliki skok šećera u krvi dovodi do još većeg pada šećera. Ovaj ekstremni skok i pad ostavlja vas gladnima ubrzo nakon doručka - i žudjet ćete za još više rafiniranih ugljikohidrata. To je začarani krug nezdrave prehrane koji počinje s prvom krafnom.

Pecivo s kobasicama

Pecivo s kobasicama je u osnovi bomba zasićenih masti i natrija. Nevjerojatno visoka količina natrija u visoko prerađenoj kobasici može uzrokovati porast krvnog tlaka. Ako imate hipertenziju, to također može povećati rizik od moždanog udara. Nitrati i nitriti u kobasicama čak su povezani s povećanim rizikom od određenih vrsta raka.

Nemliječno vrhnje

Ako mislite da je nemliječno vrhnje zdrava opcija, razmislite još jednom. Mnoge nemliječne kreme zamijene zasićenu masnoću transmasnom masnoćom (provjerite etiketu za “djelomično hidrogenirano” ulje), plus šećer i umjetna sladila. Trans masti povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara povećanjem LDL kolesterola. Predviđanja kažu da bi čak i malo smanjenje konzumacije trans masti moglo spriječiti više od 10 tisuća smrti godišnje. Da biste obogatili svoju kavu, umjesto toga probajte nezaslađeno mlijeko od badema vanilije, mlijeko s niskim udjelom masnoće, ekstrakt vanilije ili malu količinu čokoladnog mlijeka.

Žitarice i granola

Većina kupovnih žitarica ima visok udio šećera i nizak udio drugih makronutrijenata. Oni će vam brzo povećati razinu šećera u krvi i ubrzo nakon toga uzrokovati nagli pad, što vas može ponovno učiniti razdražljivim, drhtavim i gladnim.

Pecivo s punjenjem

Vaše tijelo naporno radi kako bi održalo vaše funkcioniranje noću. Nemojte mu zahvaljivati kalorijama koje uzrokuju upalu u obliku peciva punog krem sira ili maslaca. Osim povremenih tankih peciva od 100% cjelovitog zrna, većina peciva sadrži 300 do 500 kalorija škroba (oko 65 grama ugljikohidrata). Nanos krem sira ili maslaca dodaje više kalorija i zasićenih masti. Prehrana s visokim udjelom rafiniranih ugljikohidrata povezana je s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, stoga neka vam peciva puna dodataka ne budu redoviti jutarnji obrok. 

(Ordinacija.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...