BRANISLAV BORENOVIĆ ZA "SB" UOČI ŽRIJEBA U CIK-u: "Taj mandat u Domu naroda može i formalno i suštinski otvoriti nove mogućnosti!"

Siguran sam, dodaje lider PDP-a, da će svi partneri u vladajućoj koaliciji imati razlog više da se dogovaraju i nude kompromise jer će biti moguće prekompozije vlasti u kojima svi mogu participirati, pa i opozicija iz Srpske.

  • Politika

  • 26. Jun. 2024  26. Jun. 2024

  • 0

Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika iznerviralo je danas pitanje novinara o mogućnoj rekonstruciji vlasti na državnom nivou ukoliko opozicija iz RS-a dobije delegate u Domu naroda Parlamenta BiH.

Dodik je rekao da Narodna skupština Republike Srpske bira delegate u Domu naroda, a ne žrijeb, a ukoliko nešto nije kako treba, ponovite izbore, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Neka se vidi sva farsa do kraja, koju javnost ne primjećuje. Ovo što se dešava nije borba za Milorada Dodika, ja sam i dobio sankcije, jer sam se borio na taj način za Srpsku, za dvotrećinsku većinu. Šta sam imao od toga? Sud BiH dva puta presuđuje po istom predmetu bez novih činjenica, treći put presuđuje onako kako traži američka ambasada", rekao je Dodik.

"STANJE U BiH ĆE SE PROMIJENITI"

Za razliku od Dodika, lider PDP-a, stranke koja se sudskim putem izborila za poništavanje izbora "četvrtog" delegata, nije uzbuđen niti u javnost plasira teške riječi uoči 1. jula kada će biti održano žrijebanje u CIK-u.

"Vrhunac Dodikovog licemjerja i šupljeg moralisanja je priznanje da mu je "mrski" Sud BiH dobar, prijateljski nastrojen, kada dva puta presuđuje u korist SNSD-a, a kada donosi odluku suprotno njegovom interesu onda je to neprijateljska institucija", poručio je Borenović. 

Na pitanje Slobodne Bosne šta će uraditi ukoliko žrijebanje ode u korist PDP-a te da li će inicirati razgovore o promjeni parlamentarne većine i smjeni ministara iz SNSD-a, Branislav Borenović kaže:

"Mislim da se, u slučaju da PDP dobije delegata u Domu naroda, stanje u BiH promijeniti. Prije svega umiriti i stabilizovati, jer će i SNSD postati potencijalno smjenjiva stranka i više neće imati ekskluzivnu punu zakonodavnu kontrolu u BiH."

Siguran sam, dodaje lider PDP-a, da će svi partneri u vladajućoj koaliciji imati razlog više da se dogovaraju i nude kompromise jer će biti moguće prekompozije vlasti u kojima svi mogu participirati, pa i opozicija iz Srpske.

"Ne kažem da će se desiti nova koalicija na nivou BiH ali jasno je da će ta mogućnost biti otvorena. Jer svi će biti promjenjivi i niko više neće imati u ovom mandatu ekskluzivni ucjenjivački kapacitet i apsolutnu vlast.

Mada se iz aviona vidi da je aktuelna vladajuća koalicija SNSD-Trojka-HDZ uvezana nekim posebnim foteljaškim vezama i da nose potpunu odgovornost za stagnaciju u zemlji, stalne tenzije, totalni nedostatak programa i blokadu evropskog puta. Taj mandat u Domu naroda može i formalno i suštinski otvoriti nove mogućnosti", zaključio je Borenović. 

"Vrhunac Dodikovog licemjerja i šupljeg moralisanja je priznanje da mu je "mrski" Sud BiH dobar, prijateljski nastrojen, kada dva puta presuđuje u korist SNSD-a, a kada donosi odluku suprotno njegovom interesu onda je to neprijateljska institucija."

(S. Begović)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...