IRENA HADŽIABDIĆ, PREDSJEDNICA CIK-a BiH: "Osim ovih sankcija preostaju i najrigoroznije a to su uklanjanje imena kandidata ili..."

U Koaliciji "Pod lupom" zalažu se za oštrije novčane kazne. Najdjelotvornije bi bilo, kažu, da se za ponovljene prekršaje poništi ovjera učešća na lokalnim izborima.

  • Društvo

  • 28. Jun. 2024  

  • 0

Pljušte novčane kazne CIK-a za preuranjenu izbornu kampanju, uglavnom na društvenim mrežama. Prvi put i za zloupotrebu djece u političke svrhe. Do sada su kažnjeni SNSD - dva puta, po jedanput DNS, HNP, Ujedinjena Srpska, Narod i pravda, Naša stranka. Izrečene kazne su od 3.000 do 4.500 maraka. Pokrenut je postupak protiv stranke Rame Isaka Naša snaga, zbog objavljivanja promotivnog video spota. 

Prema Pravilniku CIK-a, političkim subjektima je od raspisivanja izbora do početka zvanične izborne kampanje zabranjeno vođenje kampanje i plaćeno političko oglašavanje u medijima i na društvenim mrežama.

"Osim ovih sankcija preostaju i najrigoroznije a to su uklanjanje imena kandidata ili poništenje ovjere političkih stranaka odnosno koalicija odnosno liste nezavisnih kandidata", kaže Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH.

"Estradizacija političke scene u BiH čak ima elemente širenja netačnih informacija koji ugrožavaju integritet izbornog procesa nešto što je apsolutno kažnjivo", poručio je Željko Bakalar, član CIK-a BiH.

Nekoliko prijava CIK-u zbog preuranjene kampanje i zloupotrebe javnih resursa podnio je i Transparency International. Od jula njihovi posmatrači kreću i u terenski monitoring po izbornim jedinicama sa fokusom na ponašanje funkcionera i korištenja javnih resursa u izborne svrhe.

U Koaliciji "Pod lupom" zalažu se za oštrije novčane kazne. Najdjelotvornije bi bilo, kažu, da se za ponovljene prekršaje poništi ovjera učešća na lokalnim izborima.

"Po mom mišljenju one moraju biti drastičnije . Minimalno 10.000 do 50.000 -100.000 maraka i to bi preventivno djelovalo", kazao je Vehid Šehić iz Koalicije "Pod lupom".

Novčane kazne koje CIK može izreći političkim strankama su od 3.000 do 30.000 maraka, a za kandidate na izborima od 3.000 do 15.000 maraka. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...