ĆERANIĆ PROTIV RAZDRUŽIVANJA: "Nije povoljan trenutak, NATO bi blokirao palatu Republike, zgradu Vlade RS, ali i objekte policije…!"

"Sarajevo bi reagovalo jako negativno, uz insistiranje na podizanju optužnice od Tužilaštva BiH protiv onih koje bi smatrali odgovornim", kazao je Ćeranić koji prognozira da Srbi zaposleni u institucijma BiH ne bi napustili svoja radna mjesta i učestvovali u stvaranju novoformiranih institucije Republike Srpske.

  • Mini market

  • 02. Jul. 2024  02. Jul. 2024

  • 0

Vodeći stručnjak za sigurnost u RS-u, prof. dr. Predrag Ćeranić, kazao je na nedavno održanoj tribini u Beogradu, da Deklaraciju Svesrpskog sabora ne treba tumačiti kao poziv za razdruživanje BiH, nego kao poziv za očuvanje Dejtonskog sporazuma, i kao poziv za vraćanje nadležnosti koje su proteklih godina "otete Republici Srpskoj".

"Razdruživanje bi se moglo protumačiti kao odustajanje od Dejtonskog mirovnog sporazuma i traganje za novim rješenjem, dok je Deklaracija apel na povratak nadležnostima koje Republika Srpska ima shodno Dejtonu. Deklaracija Svesrpskog sabora je strateški dokument koji poziva na povratak slovu Dejtona, odnosno poštovanje svega dogovorenog i napisanog u američkoj vazduhovnoj bazi Wright-Patterson, dovoljno širok okvir u kojem Republika Srpska ima svoju samostalnost, a koja proističe iz Dejtonskog sporazuma", kazao je Ćeranić.

"Za povratak svih otetih nadležnosti odjednom bio je mnogo povoljniji kraj 2021. godine nego danas. Tada je Republika Srpska i preduzela niz aktivnosti u normativno-pravnom smislu s ciljem povratka otetih dejtonskih nadležnosti. Ruska vojna operacija u Ukrajini stvorila je nove okolnosti, po napore Republike Srpske nepovoljnije.

Danas bi vraćanje svih nadležnosti odjednom za posljedicu imalo vojnu intervenciju SFOR-a, odnosno NATO pakta, čije jedinice bi blokirale institucije Srpske, prvenstveno palatu Republike, zgradu Vlade Srpske, ali i objekte Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sarajevo bi reagovalo jako negativno, uz insistiranje na podizanju optužnice od Tužilaštva BiH protiv onih koje bi smatrali odgovornim", kazao je Ćeranić koji prognozira da Srbi zaposleni u institucijma BiH ne bi napustili svoja radna mjesta i učestvovali u stvaranju novoformiranih institucije Republike Srpske.

"Sve u svemu, došlo bi do eskalacije političke krize", zaključio je Ćernić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...