BURNO U BRUXELLESU: Bislimi otkrio detalje pregovora s Petkovićem –„Zanimalo ih je samo jedno…“

Lajčak je prethodno imao odvojene bilateralne sastanke s Petkovićem i Bislimijem.

  • Regija

  • 03. Jul. 2024  

  • 0

Srpska strana bila je zainteresirana samo da se tokom razgovora u Bruxellesu razgovara o provedbi dijela Temeljnog sporazuma, o uspostavi Zajednice općina sa srpskom većinom, rekao je kasno u utorak glavni pregovarač Kosova u pregovorima sa Srbijom Besnik Bislimi.

On i glavni srbijanski pregovarač Petar Petković sastali su se u utorak uz posredovanje posebnog predstavnika EU-a Miroslava Lajčaka. “Jedina tačka dnevnog reda u kojoj smo morali napredovati bila je rasprava o finalizaciji plana sekvenciranja. Međutim, sa srpske strane je od početka postalo jasno da žele implementirati samo one dijelove Temeljnog ugovora koji su u skladu s njihovim crvenim linijama. Nikada nismo vidjeli te crvene linije. Petković nije bio zainteresiran ni za razgovor o planu slijeda”, rekao je Bislimi novinarima nakon sastanka.

Lajčak je prethodno imao odvojene bilateralne sastanke s Petkovićem i Bislimijem. Trojni sastanak počeo je kasno, jer su bilateralni razgovori europske i srpske strane trajali više od dva sata, dvostruko duže od planiranog. Ranije je glasnogovornik EU-a Peter Stano upozorio da će na vrhu dnevnog reda razgovora biti hitna provedba Sporazuma na putu normalizacije odnosa. Dogovor je postignut prošle godine, ali nije proveden. Ona, među ostalim, od Kosova traži da srpskoj zajednici ponudi razinu samoupravljanja, a od Srbije da ne koči članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Za njegovu provedbu prošle su sedmice u Bruxelles pozvani premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Međutim, Kurti je iznio nekoliko zahtjeva za nastavak dijaloga - uključujući potpisivanje sporazuma i primopredaju Milana Radoičića - koje Vučić nije prihvatio.

Radoičić je preuzeo odgovornost za organiziranje oružanog napada na Kosovu - u septembru prošle godine - u kojem je ubijen policajac. Vjeruje se da je u Srbiji na slobodi. Očekivanja da će se Bislimi i Petković išta dogovoriti nisu velika. Nekoliko rundi njihovih pregovora o zabrani srpskog dinara na Kosovu završilo je u maju bez ikakvog dogovora. Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije uvjet je da oboje napreduju na putu europskih integracija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...