ROČIŠTE NA SUDU BiH: Petorica prvostepeno osuđena na 59 godina zatvora, žale se na...

U januaru ove godine Sud BiH je izdao naredbe za raspisivanje međunarodnih potjernica za Dušanom Milunićem, Ilijom Zorićem i Zoranom Stojnićem, nakon što nisu pronađeni na adresama stanovanja, a po određivanju pritvora tokom izricanja prvostepene presude.

  • Društvo

  • 03. Jul. 2024  

  • 0

U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je zakazano ročište po žalbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine te odbrana petorice optuženih na prvostepenu presudu kojom su osuđeni na ukupno 59 godina, dok su ostali oslobođeni za zločine počinjene 23. jula 1992. u prijedorskom selu Zecovi, potvrđeno je za Detektor.

Prvostepeno vijeće Suda BiH je u decembru prošle godine osudilo Dušana Milunića na 12, Iliju Zorića na 20, Zorana Stojnića na osam, Zorana Milunića na 14 i Ljubišu Četića na pet godina zatvora za zločine protiv čovječnosti zbog progona ubistvima, prisilnim preseljenjem i nečovječnim djelima. Ovom presudom su Radovan Četić, Željko Grbić, Boško i Rade Grujičić, Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović oslobođeni optužbi.

Kako se navodi, u okviru širokog i sistematskog napada vojnih i policijskih snaga Republike Srpske, u Zecovima je ubijeno 69 civila, dok 32 tijela još nisu pronađena.

U januaru ove godine Sud BiH je izdao naredbe za raspisivanje međunarodnih potjernica za Dušanom Milunićem, Ilijom Zorićem i Zoranom Stojnićem, nakon što nisu pronađeni na adresama stanovanja, a po određivanju pritvora tokom izricanja prvostepene presude.

Dušan Milunić je, u svojstvu komandira Rasavačke čete, proglašen krivim za prisilno preseljenje. Stojnić je proglašen krivim da je u toku akcije ubio jednog civila, a Zoran Milunić da je s drugima učestvovao u lišavanju života tri civila. Četić je osuđen po optužbi da je udarcima nanio teške duševne i fizičke patnje jednom civilu. Zorić je, prema presudi, s drugima došao do kuće u kojoj su bile žene i djeca, na koje su zapucali i usmrtili ih, osim tada petnaestogodišnjeg Zijada Bačića, koji se sakrio na konjska kola i preživio.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...