ZASTUPNIK NES-a JASMIN EMRIĆ ZA “SB”: “Usvojena Deklaracija još jedan dokument kojim Dodik trasira i jača secesionistički put”

Emrić kaže da Dodik svoj dugogodišnji narativ o "nemogućoj državi" Bosni i Hercegovini, kao i secesionističke stavove oblikuje i transponira u zvanične dokumente.

  • Politika

  • 03. Jul. 2024  03. Jul. 2024

  • 0

“Usvojena Deklaracija u Narodnoj skupštini Republike Srpske je još jedan dokument kojim predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik trasira i jača secesionistički put tog entiteta, a sve uz podršku vlasti Republike Srbije i Aleksandra Vučića koji koordinira obnavljanje i utemeljenje "srpskog sveta" kao sinonima za "svesrpsku državnost" ili prevedeno za ‘veliku Srbiju’, kaže za “Slobodnu Bosnu” zastupnik NES-a u Predstavničkom domu PS BiH Jasmin Emrić

Narodna skupština RS-a sinoć usvojila Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koju su u Beogradu potpisali predsjednici Srbije i bh. entiteta RS Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Dodik je nakon usvajanja ovog dokumenta poručio da Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojenu na Svesrpskom saboru, može se tretirati historijski važnom.

“Njeno usvajanje u Narodnoj skupštini ima za cilj da na veći operativni nivo stavimo sva važna pitanja koja se nalaze u zaključcima, uključujući državne i nacionalne institute”, dodao je.

Između ostalog, "svesrpski sabor" donio je odluku da 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije bude i Dan državnosti Republike Srpske, kao i da je himna "Bože pravde" svesrpska himna, a da je dvoglavi orao Nemanjića nacionalni svesrpski grb.

Emrić kaže da predsjednik RS-a Milorad Dodik svoj dugogodišnji narativ o "nemogućoj državi" Bosni i Hercegovini, kao i secesionističke stavove oblikuje i transponira u zvanične dokumente.

“Dodik i njegove pristalice svoj dugogodišnji narativ o "nemogućoj državi" Bosni i Hercegovini, kao i secesionističke stavove i djelovanje u skladu s njima, oblikuje i transponira u zvanične dokumente koje usvaja Narodna skupština Republike Srpske kao zakonodavni organ tog bosanskohercegovačkog entiteta”, objašnjava Emrić, te dodaje:

“Dakle, u kontinuitetu propagirane politike, izjave, retorika i stavovi o "razdruživanju" ili izdvajanju bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska iz međunarodno priznate i nezavisne države Bosne i Hercegovine postaju deklarativni stavovi entitetskog zakonodavnog organa na kojima će Dodik nastaviti secesionističko djelovanje radi rušenja ustavne strukture, a što predstavlja prijetnju sigurnosti i teritorijalnom integritetu države Bosne i Hercegovine.”

S.G.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...