PRVA ANKETA O PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA U HRVATSKOJ: Kako stoje Zoran Milanović i njegovi izazivači

Da su izbori ovaj vikend, Zoran Milanović imao bi veću podršku nego u prvom krugu prošlih izbora, za više od 4 postotna poena. U ovom trenutku aktualnog predsjednika u drugom mandatu vidi trećina ispitanika (35.9 posto).

  • Regija

  • 06. Jul. 2024  06. Jul. 2024

  • 0

Krajem ove godine održavaju se izbori za predsjednika Republike. RTL je objavio prvu anketu.

Milanoviću daleko najviše glasova

Da su izbori ovaj vikend, Zoran Milanović imao bi veću podršku nego u prvom krugu prošlih izbora, za više od 4 postotna poena. U ovom trenutku aktualnog predsjednika u drugom mandatu vidi trećina ispitanika (35.9 posto).

Imao bi dvostruko više glasova od bivšeg HDZ-ova ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera (15.4 posto), koji se spominje kao najizgledniji mogući kandidat HDZ-a i uzet je u obzir u istraživanju provedenom prije nego što se počelo govoriti o mogućoj kandidaturi predsjednika Matice hrvatske Mire Gavrana.

Zanimljivi su kandidati koji slijede. Iako nezavisni, jasno bliži desnici nego ljevici Dragan Primorac ima 7.7 posto, a puše mu za vrat i nezavisna Marija Selak Raspudić (7.3 posto), koja je istaknula želju za Pantovčakom, ali čeka podršku, odnosno logistiku šireg kruga ili stranke.

No prema ovom istraživanju šanse za drugi krug za njih i ne postoje, kao i za moguću kandidatkinju s ljevice Ivanu Kekin (5.9 posto), šefove DP-a Ivana Penavu (5.7 posto) i Mosta Bože Petrova (4 posto). Ulazak Mislava Kolakušića na ovu listu s 2.4 posto u sferi je statističke pogreške.

Poredak izražen u postotcima

  • Zoran Milanović 35.9
  • Davor Ivo Stier 15.4
  • Dragan Primorac 7.7
  • Marija Selak Raspudić 7.3
  • Ivana Kekin 5.9
  • Ivan Penava 5.7
  • Božo Petrov 4
  • Mislav Kolakušić 2.4

Dosta neodlučnih

Oko tri posto ispitanika spomenulo je neko drugo ime – samoinicijativno premijera Andreja Plenkovića njih 0.3 posto, a zanimljivo je da je 12 posto neodlučnih.

Neodlučnih je manje u srazu Milanovića i Stiera u drugom krugu. Milanović tu premoćno osvaja još 5 godina na Pantovčaku uz povjerenje više od polovine ispitanika (54.2 posto) u odnosu na HDZ-ovog kandidata, kojeg odabire gotovo 32 posto ispitanika (31.6 posto). Ostali su ili neodlučni ili ne bi glasali u drugom krugu.

I dok aktualni predsjednik očekuje podršku SDP-a, nju i ima. SDP-ovi birači daju mu gotovo 96 posto podrške, ali ima i obožavatelje među HDZ-ovcima. Njih gotovo 12 posto glasalo bi za njega, a ne za Stiera.

Milanović koketira s desnicom, što se vidi i u podršci birača Domovinskog pokreta, među kojima ga bira svaki treći (34.7 posto), dok više od polovine mostovaca Milanovića vidi kao svog predsjednika (61.9 posto).

Dok se desnica premišlja, Milanović postaje sve draži desničarima. Do izbora je manje od pola godine. HDZ-u vrijeme curi, a ključno je i koga će podržati DP.

Istraživanje je provela agencija Promocija plus za RTL od 1. do 4. srpnja 2024. godine na uzorku od 1300 ispitanika uz mogućnost greške uzorka od 2.7 posto te razinu pouzdanosti od 95 posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...