JE LI VRIJEME ZA OSTAVKE: Defile Vojske Srbije kroz Prijedor jasan je znak onoga što slijedi…

Prema dostupnim informacijama, iste ove formacije boravile su na parastosu stradalima u Bratuncu, gdje su dijelom puta koji vodi prema Srebrenici postavljene fotografije pripadnika VRS-a.

  • Politika

  • 08. Jul. 2024  

  • 3

U članu 7 Zakona o Vojsci Srbije navedeno je da se vojnim licima smatraju državljani Srbije - učenici i kadeti vojnoškolskih ustanova koji se školuju za vojne dužnosti i lica na drugom stručnom osposobljavanju za oficire i podoficire.

Zbog činjenice da je riječ o formacijama druge države koje su prodefilirale kroz Prijedor- uslijedile su žestoke reakcije u kojima se poziva na odgovornost nadležnih u našoj zemlji.

Među prvima su reagirale Majke Srebrenice. Pozvale su na hitnu reakciju OHR-a i nadležnih institucija jer ovim činom, kako navode, Srbija je prekršila Dejtonski mirovni sporazum.

„Zbog prisustva Vojske Srbije - koja nema dozvolu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici – zahtijevamo hitnu reakciju OHR-a jer ne znamo da li smo sigurni, da li je ovo poruka prijetnje da oni mogu doći kad žele i gdje žele. Vojska Srbije se nalazi na teritoriji suverene Bosne i Hercegovine, mi kao i te 1995. trebamo čekati na svojim pragovima da nas ubijaju, tjeraju i siluju dok čitav svijet šuti“.

Reakciju su uputili i članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić. Ova institucija, navodi Komšić, nije dala nikakvo odobrenje. Poziva na utvđivanje odgovornosti za defile, a ukoliko je odobrenje izostalo, riječ je, ističe, o zabrinjavajućem činu.

Predsjedništvo BiH nije odobrilo ulazak pripadnicima Vojske Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Također, u okviru plana bilateralne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Srbije - ova aktivnost nije planirana, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović..

Klub Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu BiH pozvao je Predsjedništvo BiH na održavanje hitne sjednice zbog prisustva pripadnika Vojske Srbije na teritoriji naše zemlje.

Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine  Bosne i Hercegovione (PD PSBiH) pozvalo je Predsjedništvo BiH da održi hitnu sjednicu na kojoj će biti prisutni i ministar odbrane BiH i ministar vanjskih poslova, na kojoj će definisati neophodne mjere za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dragan Mioković naveo je da Vojska Srbije u Prijedoru predstavlja dokaz teritorijalnih pretenzija Srbije prema BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dragan Mioković naveo je da vojska Srbije u Prijedoru predstavlja dokaz teritorijalnih pretenzija Srbije prema BiH. - Vojska Srbije defiluje kroz Prijedor povodom obilježavanja godišnjice bitke na Kozari.

Vlasti RS-a nemaju namjeru prestati podizati tenzije uoči obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Prema dostupnim informacijama, iste ove formacije boravile su na parastosu stradalima u Bratuncu, gdje su dijelom puta koji vodi prema Srebrenici postavljene fotografije pripadnika VRS-a.

Jasna je i nedvosmislena odgovornost Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje nije proslijedilo informaciju Predsjedništvu BiH. U svakoj normalno državi postavilo bi se pitanje je li vrijeme za ostavke!?

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...