MINISTRICA NASIHA POZDER POSJETILA KUPRES I TOMISLAVGRAD: "Ova regija bogata prirodnim, kulturnim i historijskim posebnostima zaslužuje podršku i pažnju" (FOTO)

"Ovdje je i posebna tradicija koja se njeguje vjekovima, kupreška kosidba koja je također upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. 'Dani kosidbe' je manifestacija koja mnogo znači za ovu regiju, sjajno je bilo gledati kosce i one mlade, i one starije, u ambijentu koji je jedinstven i vrijedan posjete“, izjavila je Pozder. 

  • Društvo

  • 08. Jul. 2024  08. Jul. 2024

  • 0

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je na Kupresu i u Tomislavgradu. Prilikom posjete, s načelnikom Kupresa Zdravkom Miočem, Pozder je u ime Federalnog ministarstva okoliša i turizma potpisala ugovor za izgradnju sportsko-rekreacionog centra u ovoj općini u iznosu od 152.866 KM, te je otvorila tradicionalnu manifestaciju „Dani kosidbe na Kupresu 2024“.

"Sretna sam da na Kupresu možemo sufinansirati važne projekte koji će poboljšati turističku ponudu jer se radi o izuzetno potentnom kraju, s predivnom prirodom, kulturno-historijskim nasljeđem poput nekropole stećaka Ravanjska vrata koja je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, a izgradnja sportsko-turističkog centra treba privući turiste ali i sportske kolektive na pripreme jer su prirodne datosti ovog kraja zaista posebne.

Ovdje je i posebna tradicija koja se njeguje vjekovima, kupreška kosidba koja je također upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. 'Dani kosidbe' je manifestacija koja mnogo znači za ovu regiju, sjajno je bilo gledati kosce i one mlade, i one starije, u ambijentu koji je jedinstven i vrijedan posjete“, izjavila je Pozder. 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma također je u sklopu javnog poziva „Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfer za razvoj turizma u Federaciji BiH za 2024. godinu“ dodijelio sredstva za projekte "OLD WOOD" d.o.o. OutdoorAdventure turističke proizvode Kupresa u iznosu od 30.000 KM i za "Udrugu za poduzetništvo, agroturizam i žene – Attivo", za zabavni i adrenalinski park u Kupresu u iznosu od 29.700 KM.

"Podržavanjem izgradnje sportsko-reakreacijskog centra s fudbalskim, košarkaškim, terenima za tenis i druge sportove, kao i poboljšanjem proizvoda i ponude, poput projekata u agroturizmu gdje je važna uloga i žena, želimo i pomoći ovoj lokalnoj zajednici da zadrži stanovništvo i uposli nove ljude. Ovdje se ne može živjeti samo od zimskog turizma, naši grantovi i jesu koncipirani da pomognu sredinama koji su pogođene sezonalnošću i vjerujem da budućnost ove regije leži u održivom i cjelogodišnjem planskom turizmu", reklaje ministrica Pozder.

Federalna ministrica je u Tomislavgradu prisustvovala Svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana općine te je najavila podršku ovoj lokalnoj zajednici kako za projekte u turizmu tako i za zaštitu okoliša.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...