MINISTRICA NASIHA POZDER ZA "SB": "Čekamo odgovore Hrvatske, Unu treba zaštititi i od betoniranja njene obale, bespravne gradnje, ali i Neretvu"

U jeku borbe za oslobođenje izvora rijeke Une, "Slobodna Bosna" je pored drugih organa vlasti, pisala i resornoj entitetskoj ministrici okoliša i turizma Nasihi Pozder, koja je u tom periodu i posjećivala Krajinu i Unu podržavši regatu koja se održavala, te nas je zanimalo da li je Ministarstvo reagiralo na pozive aktivista i pokušaje devastacije na izvoru rijeke Une.

  • Vijesti

  • 21. Avg. 2024  21. Avg. 2024

  • 0

Državni inspektorat Republike Hrvatske je protiv investitora hidroelektrane na izvoru rijeke Une u mjestu Donja Suvaja pokrenuo upravni postupak u kojem je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane u području ekološke mreže Natura 2000, a koji su započeti bez provedene ocjene prihvatljivosti za područje ekološke mreže.

Zbog započetog postupka devastacije izvora rijeke Une, aktivisti iz tri zemlje - Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije protestirali su gotovo svaki dan na izvoru, a pridružile su im se i brojne poznate ličnosti poput Darka Rundeka, Mileta Kekina, Radeta Šerbedžije itd.

Hrvatska namjerno ili ne nije ispunila obavezu

U jeku borbe za oslobođenje izvora rijeke Une, "Slobodna Bosna" je pored drugih organa vlasti, pisala i resornoj entitetskoj ministrici okoliša i turizma Nasihi Pozder, koja je u tom periodu i posjećivala Krajinu i Unu podržavši regatu koja se održavala, te nas je zanimalo da li je Ministarstvo reagiralo na pozive aktivista i pokušaje devastacije na izvoru rijeke Une, koji su srećom u međuvremenu zaustavljeni.

"Federalno ministarstvo okoliša i turizma je odmah nakon saznanja o izgradnji mini hidroelektrane u blizini samog vrela rijeke Une na području Republike Hrvatske, reagovalo i kontaktiralo Nacionalni park Una. Iz NP-a su alarmirali i nadležna kantonalna ministarstva, kao i inspekcije. Nakon intervencije i akta Federalnog ministarstva okoliša i turizma od 15. jula 2024., inspekcijski nadzor su već 16. jula izvršili kantonalni inspektor za zašitu okoliša i građevinsko urbanistički inspektor, uz koordinaciju osoblja NP Una, te su konstatirali da nisu uočene nikakve promjene u boji vodotoka Une prije i poslije ušća Krke", naveli su iz ministarstva dok ministrica pojašnjava za "SB":

 „Mi smo odmah po saznanju da se odvijaju građevinski radovi na izgradnji mini hidroelektrane u području vrela rijeke Une, u Donjoj Suvaji, na teritoriji Republike Hrvatske, a u kontaktnoj zoni s NP Una, reagovali prema državnom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Oni su hitno, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, proslijedili upit vlastima Republike Hrvatske i taj odgovor još čekamo. Hrvatska strana je očito, namjerno ili ne, propustila provesti postupak procjene uticaja na okoliš u prekograničnom kontekstu, što im je obaveza u ovom slučaju. Naime, bilo kakvi radovi na ovom izvoru podrazumijevaju izradu Strateške procjene uticaja na okoliš u skladu s Konvencijom o procjeni uticaja na okoliš u prekograničnom kontekstu (Espoo konvencija). Uostalom, Inspekcija zaštite prirode hrvatskog Državnog inspektorata je protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane. Rješenjem je zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane, snage 160 kW, ‘Una-mlin’ a koji se rade bez provedene ocjene prihvatljivosti za područje ekološke mreže. Izuzetno cijenimo aktiviste, njihov doprinos alarmiranju javnosti i institucija. Ljudi koji stanu u odbranu prirodnog dobra i blaga zaslužuju naše poštovanje i dugujemo im mnogo na njihovom angažmanu, ovaj put su to uradili za zaštitu Une, ali ne smijemo zaboraviti i da je borba za Neretvu još uvijek u toku i da naša podrška neće izostati", rekla je Pozder za "Slobosnu Bosnu".

Hrvatska nije kontaktirala nijednu instituciju BiH

Pitali smo i da li je neko iz Republike Hrvatske kontaktirao Ministarstvo o radovima koji su planirani.

"Službeno niko iz Hrvatske nije kontaktirao Ministarstvo okoliša i turizma niti, prema nama dostupnim informacijama, bilo koju instituciju u Bosni i Hercegovini. Vjerujemo da ćemo nakon rješenja Državnog inspektorata Hrvatske službeno biti informisani o tome, kao i ubuduće da ćemo biti kontaktirani i konsultirani za bilo kakve aktivnosti na izvoru rijeke Une, jer je to međunarodna obaveza", rekla je Pozder za "SB" te je dodala da s obzirom na to da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma entitetska institucija, oni su u skladu s ustavnim nadležnostima svu komunikaciju s njihove strane uputili preko državnih organa.

Zaštititi Unu i od nas samih

Pošto već mjesec dana nisu dobili nikakav odgovor na upit, ministrica Pozder je urgirala prema Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i ponovo tražila povratne informacije.

"Važno je da je gradnja obustavljena, ali slučaj treba i dalje pratiti i s naše strane ćemo učiniti sve kako bi vlasti Hrvatske poštivale međunarodne konvencije o vodama, a posebno Konvenciju o procjeni uticaja na okoliš u prekograničnom kontekstu, kao i druge međunarodne propise u ovoj oblasti, jer se mora štiti Una i njen vodotok i ekosistem koji su proglašeni Nacionalnim parkom u Bosni i Hercegovini", navela je Pozder.

 „Mi ćemo biti proaktivni, pratit ćemo slučaj, u četvrtak, 22. augusta, sam u Bihaću, gdje se organizira konferencija 'Una, od izvora do ušća', u organizaciji Nacionalnog parka Una. Dobro je da je Hrvatska obustavila gradnju i to treba dalje pratiti, ali mi s naše strane moramo zaštiti Unu, moramo zaustaviti betoniranje njenih obala, bespravnu gradnju i tim povodom sam pisala i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Službi za inspekcijske poslove USK, tražeći da se provjere navodi da je na području stroge i usmjerene zaštite te području usmjerenog razvoja izgrađen veći broj objekata od strane fizičkih lica, uglavnom vikend karaktera, bez odgovarajuće prostorno-planske dokumentacije. S obzirom da je u skladu s Članom 216. Zakona o prirodi nadležni inspektor ovlašten i dužan da naredi obustavljanje izvođenja radova, ako se rade protivno zaštiti prirodnih vrijednosti, kao i da naredi u saradnji s građevinsko-urbanističkom inspekcijom, u skladu sa Zakonom o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, uklanjanje sagrađenog objekta ili postrojenja izgrađenog na području zaštićene prirodne vrijednosti, tražila sam inspekcijski nadzor i djelovanje u skladu sa zakonom te da me o tome informišu u roku od 30 dana. Moraju se poštivati i sprovoditi zakoni. Pitanje zaštite okoline i same rijeke Une je zapravo pitanje opstanka za naše ljude na tom prostoru,“ rekla je ministrica Pozder za "Slobodnu Bosnu".

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...