"MALE TAJNE" VELIKIH MAJSTORA ZA UNIŠTAVANJE JAVNIH PREDUZEĆA: Troškovi plata i ostalih ličnih primanja u Elektroprivredi BiH u posljednjih 5 godina premašili MILIJARDU KM!

Šokirani građani se nisu stigli oporaviti od poskupljenja hrane i pića, a federalna vlast im je servirala novo neugodno iznenađenje koje će posebno teško pasti penzionerima u FBiH nakon “spektakularnog” povećanja penzija od 1,55 posto.

  • Vijesti

  • 08. Jul. 2024  08. Jul. 2024

  • 0

Piše: Darko Omeragić

“Ovo je samo jedan korak, naše prodajne cijene nisu u skladu s proizvodnim i to traje već više godina”, bila je jedna od prvih izjava medijima generalnog direktora Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) Sanela Buljubašića nakon što je Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) na prijedlog EP BiH odobrila poskupljenje električne energije za 10,04 posto koje će biti obračunato na računima za august, “taman na vrijeme” kada se mnogi vrate s odmora praznih džepova.

Šokirani građani se nisu stigli oporaviti od poskupljenja hrane i pića, a federalna vlast im je servirala novo neugodno iznenađenje koje će posebno teško pasti penzionerima u FBiH nakon “spektakularnog” povećanja penzija od 1,55 posto.

Uz povećanje cijene električne energije građanima je serviran “jak” razlog zbog kojeg bi svi trebali da istrpimo njihov katastrofalan rad, a to je vijest da je EP BiH 2023. godinu završila s gubitkom od 331 milion KM. Sve informacije koje su njima odgovarale su otišle prema FERK-u i građanima, ali na jednu su zaboravili, a to je trošak za plate zaposlenih u Elektroprivredi BiH.   

KO TO MOŽE PLATITI

Novinar Eldar Dizdarević je, koristeći podatke Finansijsko-informatičke agencije FBiH, došao do jednostavne računice da EP BiH trebaju ogromne pare samo za isplatu očito odličnih plata:

“Prema podacima Finansijsko - informatičke agencije (FIA) troškovi plata i ostalih ličnih primanja uposlenika Elektroprivrede BiH u posljednjih pet godina premašili su, vjerovali ili ne, iznos od milijardu KM. Po godinama to izgleda ovako: troškovi (bruto) plata 2018. godine iznosili su 179.317.193 KM, 2019. godine 174.240.997 KM, 2020. godine 375.924.159 KM, 2021. godine 185.800.630 KM, 2022. godine 185.800.630 KM i 2023. godine 193.039.069 KM”, kazao je Dizdarević, a onda Elektroprivredi BiH preporučio da se ugleda na primjere iz svijeta i kako se ponaša u trenucima kada kompanija ne stoji dobro:

Eldar Dizdarević

“Kada su čuvenog američkog menadžera Lee Iacoccu 1978. godine doveli u Chrysler da riješi problem nagomilanih gubitaka, prvo što je uradio jeste smanjenje plata uposlenicima, dok je sebi, kao generalnom menadžeru, odredio platu od samo jednog dolara godišnje. I to nije ništa neobično. I drugi su američki menadžeri radili za godišnju platu od samo jednog dolara kada su im se kompanije našle u gubicima - Larry Ellison iz Oraclea, Edward Lampert iz Searsa, Steve Jobs iz Applea, Larry Page iz Googlea, Meg Whitman iz Hewlett-Packarda, Elon Musk iz Tesle, Mark Zuckerberg iz Facebooka i tako dalje, svi su oni bili članovi The $1 CEO Club.

Da li bi Elektroprivreda BIH trebala pokušati na sličan način riješiti problem duga od 331 milion KM kojeg su napravili? Ako su američki menadžeri mogli sebi smanjiti plate, nema nikakvog razloga zašto ne bi mogli i direktor i Uprava Elektroprivrede BiH. Oni stalno vole pričati kako je njihov ključni problem visok trošak proizvodnje električne energije, baš kao da nema drugih troškova, poput naprimjer troškova plata. A ni ti troškovi nisu baš mali”, poentirao je Dizdarević.

Naravno, BiH nije Amerika niti će ikada biti, mi se ne volimo porediti i ponašati kao razvijene zemlje. Mi volimo da tonemo. I sivilo.

Oštre kritike u načinu vođenja Elektroprivrede BiH uglavnom su došle iz opozicije u FBiH. Pretežno iz Stranke za BiH i SDA. Iz SBiH-a su Buljubašića pozvali da podnese ostavku, a nadležne organe da istraže kako je nastao gubitak.

Stručnjak energetiku i predsjednik KV SBiH Sarajevo Almir Bečarević za “SB” je komentarisao “istorijski gubitak EP BiH” i Buljubašićevu izjavu da su problemi počeli 2009. godine:

“Kako ti ‘problemi’ izgledaju kroz ukupni ostvareni finansijski rezultat JPEPBIH od 2009. godine.

JPEPBIH je od 2009. godine do 2022. godine ostvarila ukupnu dobit od oko 230 miliona KM. Od 2009. godine JPEPBIH je samo jednu godinu poslovala negativno, a sve ostale godine pozitivno. 

Ono što je još posebno interesantno je to da kada govori o rudnicima gospodin Buljubašić napominje da su isti generirali gubitke. Da li će onda pozvati aktuelnog premijera FBIH da podnese ostavku jer je isti bio na toj funkciji 4 godine gledajući od 2009. godine, a i sada je? Da li će gospodin Buljubašić napraviti analizu da li je koncern ikada zaživio u onom obliku kako je zamišljen i imali tu odgovornosti i vlade koju je predvodio aktuelni premijer.

HOĆE LI IKO ODGOVARATI?

Čija je odgovornost za ulaganje u Blok 7 više 250 miliona KM i odluka da se odustane od projekta? Gdje će se sada voditi ovo ulaganje, a gledajući kroz mogući arbitražni postupak sa Kinezima? Koliki će gubitak JPEPBIH biti ove godine jer na press- konferenciji nije bilo odgovora na ovo pitanje, iako nema dileme da li se isti može procijeniti? Koliki je gubitak za prvih 6 mjeseci 2024. Godine, jer ovdje ne treba procjena, imamo već rezultat?

Kada govori o zapošljavanju 450 novih radnika kaže se da treba u proizvodnji, a proizvodnja pala za 2,000 GWh. Istovremeno, ide se u zatvaranje rudnika i gradnja objekata na obnovljive izvore energije. Hajmo svi zamisliti gdje treba više radnika u proizvodnji, da li u termoelektranama na ugalj ili vjetroparkovima ili solarnim elektranama. Da imate samo osnovno obrazovanje zaključili bi gdje vam treba više radnika. Ovo zapošljavanje nema veze sa proizvodnjom jer BIH je potpisala i obećala da će zatvoriti sve termoelektrana na ugalj”, konstatuje Bečarević. 

Prema njegovim riječima, sudbina građana sada je riješena tako što im je uvećana cijena električne energije, a daljnju sudbinu građana će opet rješavati FERK narednim povećanjem, odnosno, usklađivanjem cijene električne energije.

“FERK je poklonjen HDZ-u i sada HDZ odlučuje o gasu, električnoj energiji, nafti, toplotnoj energiji itd. Kanton Sarajevo je u svim segmentima najveći konzument energije, a cijene i odnose na tržištu energije će rješavati HDZ. Zašto HDZ, a ne na primjer, SDP to znaju oni koji su izabrali kadrove u FERK, a koji nisu ništa dalje od ‘ledomata’ koji bi trebao da piše zakon o Južnoj interkonekciji  odnosno usklađuje "dva teksta zakona", BiH – HR,” zaključuje Bečarević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...