KAD SE DIKTATORI DOGOVORE: Elitna vojna jedinica Sjeverne Koreje u posjeti Rusiji

Kako navodi Reuters, ovo je prva vojna razmjena između dvije zemlje otkako su njihovi lideri potpisali pakt kojim se obavezuju na bližu vojnu saradnju.

  • Svijet

  • 09. Jul. 2024  

  • 0

Delegacija sjevernokorejske elitne vojne jedinice otputovala je u posjetu Rusiji, javili su danas sjevernokorejski državni mediji, prenosi Tanjug.

Kako navodi Reuters, ovo je prva vojna razmjena između dvije zemlje otkako su njihovi lideri potpisali pakt kojim se obavezuju na bližu vojnu saradnju. Predsjednik Vojnog univerziteta Kim Il Sung, Kim Geum Čol predvodi delegaciju zvaničnika za vojnu obuku i otputovao je avionom u ponedeljak, javila je državna novinska agencija KCNA, ne navodeći druge detalje, uključujući svrhu posjete i gde su u Rusiji bili u posjeti.

Nazvan po osnivaču države, univerzitet je poligon za obuku elitnih vojnih oficira, a lider zemlje, Kim Džong Un, pohađao ga je nakon studija u Švajcarskoj dok se pripremao za trećeg lidera zemlje.Tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Pjongjangu u junu potpisan je sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koji je uključivao sporazum o međusobnoj odbrani za koji je Kim rekao da predstavlja „savez“.

Jačanje vojnih veza dve zemlje zabrinjava zvaničnike u Seulu i Vašingtonu koji ukazuju na dokaze o isporuci oružja Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine i veruju da Pjongjang možda prima pomoć od Moskve. Dvije zemlje negiraju bilo kakve transakcije oružjem. Južnokorejski predsjednik Jun Suk Leol, koji će ove nedjelje prisustvovati samitu NATO-a u Vašingtonu, upozorio je Moskvu na negativne posljedice njenog prijateljstva sa Pjongjangom.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...