PRIJE ODLASKA U WASHINGTON: Njemački kancelar pozvao na dodatne isporuke sistema Patriot Ukrajini

Scholz je naglasio da je "od drugih u Evropi i svijetu već traženo" da učine više za Ukrajinu kako bi se odbranila od raketnih napada.

  • Evropa

  • 09. Jul. 2024  

  • 0

Njemački kancelar Olaf Scholz nastavio je da poziva na dodatne isporuke od strane drugih zemalja sistema protivvazdušne odbrane Patriot Ukrajini.

"Njemačka je prednjačila pružanjem trećeg sistema Patriot", rekao je Scholz novinarima u utorak prije nego što je otišao na trodnevni samit NATO-a u Washingtonu.

Dodao je da je Njemačka također ojačala različite oblasti ukrajinske protivvazdušne odbrane isporukom između ostalog Iris-T i protivavionskog tenka Gepard.

Scholz je naglasio da je "od drugih u Evropi i svijetu već traženo" da učine više za Ukrajinu kako bi se odbranila od raketnih napada.

"Nadamo se da će biti više Patriot sistema iz drugih zemalja. To ostaje nepromijenjeno", dodao je Scholz, prenosi Anadolija.

Rusija je u ponedjeljak ujutro napala razne gradove u Ukrajini projektilima i krstarećim raketama. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je u napadima pogodila dječju bolnicu u Kijevu.

Rusija je kategorički odbacila optužbe za napad na bolnicu.

"Mi ne napadamo civilne ciljeve. Napadi su usmjereni na ključne infrastrukturne objekte, na vojne ciljeve koji su na ovaj ili onaj način povezani s vojnim potencijalom režima u Kijevu", izjavio je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Trodnevni samit NATO-a održava se u Washingtonu do četvrtka. Šefovi država i vlada 32 članice NATO-a, njihovih partnerskih zemalja i Evropske unije proslaviće 75. rođendan alijanse.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...