ZLOČINAČKI NAPAD AGRESORA: Brutalni ruski udar otkrio namjere Kremlja, imaju dva cilja...

Stanje na bojištu posljednjih dana nije donijelo velike promjene.

  • Evropa

  • 10. Jul. 2024  10. Jul. 2024

  • 0

Rusi su izveli jedan od najbrutalnijih raketnih napada na Kijev, u kojem je poginulo 36 ljudi, a pogođena je i dječja bolnica Ohmadit.

Dva su razloga za takav bezočni napad u kojem su poginuli uglavnom civili. Naime, to je očito poruka Moskve uoči summita NATO-a u Washingtonu koji je počeo 9. jula, u povodu 75. godišnjice osnivanja tog vojno-političkog saveza, a na kojem će se, između ostalog, raspravljati i o daljnjoj pomoći Ukrajini. Odobren je paket pomoći NATO-a od 40 milijardi dolara, a očekuje se da bi se u 2025. moglo odobriti još najmanje 60 milijardi dolara, kako navode ukrajinski mediji.

Očekuje se da će se na skupu NATO-a obznaniti da će SAD Kijevu osigurati dodatne sisteme protuzračne odbrane, posebno isporukom dodatnih "kompleta" proturaketnog sistema Patriot. To se može zaključiti, kako navodi Glas Amerike, iz govora veleposlanice SAD-a pri NATO-u Julianne Smith, koja je rekla da su Ukrajinci u aprilu zatražili od NATO-a sedam sistema Patriot koji će stići "sljedećih dana". Osim toga, prema riječima američke veleposlanice pri NATO-u, tokom summita u Washingtonu bit će pripremljen i hodogram "mosta za članstvo" Ukrajine u Savezu. Podsjetimo da uskoro, napokon, stižu i zrakoplovi F-16 za koje su već obučeni ukrajinski piloti. Riječ je o 85 aviona u sljedeće četiri godine.

No, ruski napad nije bio samo poruka uoči skupa NATO-a. Vojni analitičari smatraju da se ovakav napad na civilne ciljeve i infrastrukturu vodi u sklopu "operacije" koju je definirala ruska vojska kao "slamanje volje za otporom", odnosno namjera je "deprimirati stanovništvo" i otežati im bilo kakav normalan život u ovim ionako teškim ratnim okolnostima. Stoga su na meti infrastrukturni i komunalni ciljevi - gađaju elektrane, vodoopskrbne objekte i civilne ciljeve, kao sada dječju bolnicu, kako bi se stvorila atmosfera očaja i bezizlaznosti. Zbog ovog napada na Kijev sastat će se i Vijeće sigurnosti UN-a, a na inicijativu Velike Britanije, Francuske, SAD-a, Slovenije i Ekvadora.

Na raketni napad na Kijev Ukrajina je odmah odgovorila napadom na ciljeve u čak šest ruskih regija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u Varšavi potpisao s Poljskom sporazum o uzajamnoj sigurnosti u trajanju od deset godina, rekao je da će "moralne nakaze u Kremlju za napad na dječju bolnicu biti kažnjene". Tako su bespilotnim letjelicama napadnute oblasti u Rusiji: Volgogradska, Astrahanska, Voronješka, Kurska, Rostovska i Belgorodska. Kako javljaju neovisni ruski portali i Telegram kanali, te prorežimske agencije Interfax i TASS, u Volgogradskoj oblasti gori rafinerija nafte, a poremećen je i avionski promet jer su pogođeni aerodromi u Volgogradu i Astrahanu. Zbog pogođenih trafostanica i elektrana u dijelovima Rostovske i Belgorodske oblasti nema struje. Ruski mediji javljaju da nema ljudskih žrtava.

Stanje na bojištu posljednjih dana nije donijelo velike promjene. Ruska ofenziva se polako ispuhuje, a iako su ostvarili napredak na nekim dijelovima fronte, očito je da od velikih najavljenih prodora na Harkiv i prema Crnom moru, barem zasad, nema ništa, pišu i ruski prorežimski vojni blogeri te ukrajinski mediji. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...