STEVANDIĆ ZA SANKCIJE – SPREMAN: „Christian Schmidt i Ustavni sud su u šah-mat poziciji..."

Na potezu je visoki predstavnik Schmidt.

  • Mini market

  • 10. Jul. 2024  

  • 0

Ne stišava se histerija u redovima vladajućeg režima u bh. entitetu Republika Srpska. Režimski mediji pišu kako OHR-u, odnosno Christianu Schmidtu, sada smetaju himna "Bože pravde" i grb Nemanjića. 

-Vraćanje u upotrebu himne "Bože pravde" i grba Nemanjića niko neće moći osporiti, dokument je pravno izbalansiran i ne vrijeđa nikoga. Kristijan Šmit i Ustavni sud BiH su u šah-mat poziciji. Nemanjićko naslijeđe je bar 300 godina starije od Osmanskog nasljeđa i nema nikakve probleme ni sa Hrvatima ni Bošnjacima. Krajnje je neznanje problematizovati tu vrstu priče, poručio je predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić.

-Diplomatski skandal i sramota da bilo ko imputira ili naređuje Ustavnom sudu kako će odlučivati, to je dokaz diplomatskog kolapsa međunarodnog prava u BiH i njihova sramota. Pravo je čudo da ljudi koji bi trebalo da poznaju diplomatiju to sebi dozvole. O tome će odlučiti institucije Republike Srpske, o tome će odlučiti klubovi i ako klub Bošnjaka stavi veto, mi ćemo sačekati odluku Ustavnog suda Republike Srpske. To je pažljivo izbalansiran dokument, ne vrijeđa nikoga i opominje građanina Šmita da se ne miješa u poslove Parlamenata i Ustavnog suda jer on o tome ne odlučuje ni kao građanin, a pogotovo ne kao nelegalni visoki predstavnik, izjavio je Nenad Stevandić.

-Mi ne uvodimo grbove koji su u zvaničnoj upotrebi u Srbiji, nego u skladu sa specijalnim paralelnim vezama oni se uvode u upotrebu i u Republici Srpskoj, isto kao kad bi Federacija potpisala sporazum o specijalnim paralelnim vezama sa Turskom i Hrvatskom, onda oni mogu koristiti grb Turske i grb Hrvatske uz one zvanične grbove koji se koriste u FBiH. Tako da nema potrebe pravdati se i objašnjavati stvar je u tome da je to sve u skladu sa Dejtonom i Ustavom BiH, a što se tiče odluke Ustavnog suda BiH poznato je da mi to više ne primjenjujemo, naveo je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Poslanici su dvotrećinskom većinom izglasali Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne. Prema njemu, u već postojeći zakon se dodaje novi član, koji glasi – da se zajedno sa isticanjem zastave i amblema Republike Srpske i izvođenjem himne RS mogu isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima RS ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe.

Kako sada stvari stoje, Nenad Stevandić, čiji potpis stoji na izglasanom zakonu u parlamentu RS-a, spreman je za sankcije. Na potezu je visoki predstavnik Schmidt.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...