STEVANDIĆ KAO NA IGLAMA UOČI ODLUKE USTAVNOG SUDA BiH: "Oni su odlučili da daju puni doprinos destabilizaciji prilika u Bosni i Hercegovini i da daju nove signale..."

Reakcija kod druge strane neopažena. Čak, kažu, nije vrijedno ni komentara.

  • Vijesti

  • 07. Avg. 2024  

  • 2

Zakoni s pečatom Narodne skupštine Republike Srpske ponovo pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Delegati iz Kluba Bošnjaka državnog Doma naroda Šefik Džaferović, Safet Softić, Dženan Đonlagić i Džemal Smajić zatražili su ocjenu ustavnosti entitetskog Zakona o imunitetu i donošenje privremene mjere. Iz Republike Srpske apelaciju ocjenjuju kao novi napad na ovaj entitet.

Nedodirljivi, potpuno slobodni, amnestirani od odgovornosti. Idealni uslovi za predsjednika, potpredsjednike, zastupnike, delegate, članove Vlade RS-a. Uokvireni zakonom, kreiranim više po potrebi i želji negoli pravilima. Na snazi je od aprila, a sada na provjeri u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Apelacija je stigla iz Doma naroda Bosne i Hercegovine, kako bi bio zaustavljen trend usvajanja i primjene neustavnih zakona.

“Imunitet postoji u pravnom poretku da se omogući zvaničnicima da slobodno bez straha od krivičnog progona vrše svoju djelatnost, ali u skladu s nadležnostima koje imaju i po pravilima koja su dužni da poštuju. Imunitet ne može da služi da se bilo ko skriva od bilo kakvog krivičnog djela. Ovaj zakon duboko odudara od državnog zakona o imunitetu, time se vrijeđa i Ustav Bosne i Hercegovine”, ističe Šefik Džaferović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda BiH (SDA).

“Razlog zašto smo čekali je što smo očekivali da će reagovati visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, ali nakon što on nije reagovao, odlučili smo uputiti zahtjev Ustavnom sudu”, kaže Džemal Smajić, delegat u Domu naroda BiH (SBiH).

Zakon je dobra zaštita svim zvaničnicima RS-a, no isprovociran je sudskim procesom protiv Milorada Dodika. U borbi s pravosuđem sredstvo ne biraju, a zakon je, ipak, bio najbolje rješenje i garancija da nijedna sankcija, optužnica ili kazna ne pokuca na vrata, ma kakvo i koliko teško bilo krivično djelo. Kriminal ili korupcija. Imunitet štiti od svega. Zato je prva reakcija iz RS-a na apelaciju prijetnja.

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić (US) je, uz uobičajene kritike i minimiziranje uloge Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, apelantima poručio da će izgubiti sve. A, potom, objašnjava:

“Imate apelaciju ljudi koji nemaju pojma o tome, ni o meritumu, niti su učestvovali, koji su to možda negdje pročitali u novinama ili na sajtu i odlučili su da daju puni doprinos destabilizaciji prilika u Bosni i Hercegovini i da daju nove signale da će narodi biti suprotsavljeni jedni drugima, da će jedni drugima podmetnuti noge, klipove u točkove.”

Reakcija kod druge strane neopažena. Čak, kažu, nije vrijedno ni komentara.

“Javnosti je poznato i da je rad NSRS-a, na čijem čelu je gospodin Stevandić, odavno prešao u jedno neozbiljno djelovanje i možemo ga porediti s nekom jeftinom cirkuskom predstavom”, ocjenjuje Smajić.

“Očekujemo, naravno, nas četvorica koji smo podnijeli taj zahtjev Ustavnom sudu, da ga on i usvoji”, poručuje Džaferović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...