KUKNJAVA I HAOS U RS NAKON AMERIČKIH SANKCIJA: Infinity grupa traži poseban zakon za sebe

Oni su ovu ideju predložili danas na okruglom stolu u Privrednoj komori Republike Srpske

  • Ekonomija

  • 11. Jul. 2024  

  • 0

Infinity grupa koja se našla pod sankcijama američke Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (OFAC) predlaže da Republika Srpska izmijeni zakone ili donese poseban zakon koji bi im omogućio da nesmetano posluju, s obzirom na to da je u sadašnjim okolnostima ono nemoguće, prenosi poslovni portal CAPITAL.

Oni su ovu ideju predložili danas na okruglom stolu u Privrednoj komori Republike Srpske na kojoj se diskutovalo o problemu u kojem su se našli, a na kojoj je bilo malo konkretnih prijedloga.

Ova grupa je u procesu reorganizacije i promjene vlasničke strukture, ali kako su poručili, nisu sigurni niti imaju bilo kakve garancije da će ih to spasiti novih sankcija.

Izmjene bi trebale ići u smjeru da se zabrani zatvaranje računa bez jasnog razloga, odnosno da se precizno propiše kada i pod kojim uslovima se to može uraditi”, kazao je predsjednik Infinity grupe, Bojan Vujić.

On kaže da je najveći problem koji su ove sankcije donijele sa sobom gašenje računa.

Nama je najmanji problem to što gubimo neke klijente koji više neće da sarađuju sa nama, jer ćemo naći nove. Džaba nam saradnja i sa Boingom ako nemamo otvoren račun. Danas smo mi pod udarom, ali sutra će biti neko drugi”, rekao je on.

Advokat grupacije Dejana Đurić kaže da trenutni zakoni, a takvih ima tri, daju na volju bankama pod kojim uslovima će raskinuti račune.

Trebalo bi naći neko novo zakonsko rješenje, gdje bi se ugovor o otvaranju računa definisao jednim zakonom koji bi bio lex-specialis. Ne možemo nekome na volju ostaviti da o ovome odlučuje.”, kazala je ona.

Dodala je da se treba tražiti rješenje u unutrašnjem platnom prometu i mimo SWIFT sistema.

Direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput kazao je da ovo tijelo ne predlaže zakone, ali je najavio pomoć za radnike koji imaju kredite bankama u Srpskoj u vidu olakšica.

Na primjer ako radnici ne budu mogli primati plate preko banaka, one ne bi smjele da postupaju onako kako to rade sa drugim klijentima”, rekao je Šuput.

On je još jednom skrenuo pažnju da saradnja sa sankcionisanim firmama banke izlaže reputacinom riziku, a u najgorem slučaju i njihovom zatvaranju.

Helena Pantić iz Banke poštanska štedionica je kazala da bankama nije u cilju da gube klijente, ali da su na to ponekad primorane.

Banke sa kojima sarađujemo ne prihvataju transakcije sankcionisanih klijenata i mi se dovodimo u rizik da gubimo korespodente i stavimo ključ u bravu”, rekla je ona.

Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske je rekao da je najveći problem to što sankcije nisu ekonomske već političke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...