KORDIĆ UZBURKAO DUHOVE: "Mevlana se neće graditi na gradskom zemljištu, muftijina izjava u najmanju ruku neprimjerena..."

"Mislim da u Gradu Mostaru ima dovoljno lokaliteta gdje se takvi objekti mogu graditi i sigurno će s moje strane imati potporu," kazao je Kordić.

  • Vijesti

  • 12. Jul. 2024  

  • 2

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, koji je ujedno i nositelj gradske liste za HDZ-a BiH mostarsko Gradsko vijeće, govorio je za stranačku RTV HB.

Kordić je u uvodu kazao da mu je velika čast i odgovornost to što ponovno ima priliku biti nositelj liste HDZ-a BiH, najveće hrvatske stranke u BiH, s mogućnošću da dobije još jedan mandat voditi Grad Mostar.

Veliku pozornost javnosti privukla je izjava muftije mostarskog Salema ef. Dedovića. Dedović je rekao da križ na mostarskom brdu Hum nije simbol kršćanstva i kršćanske etike nego politički, hegemonijski simbol da na tom prostoru postoji samo jedan narod. Upitan da prokomentira ovaj Dedovićev istup, Kordić je kazao da je muftijina izjava u najmanju ruku neprimjerena te je mnoge sugrađane povrijedila.

"Ovo treba gledati s više aspekata. To je da jedan vjerski lider, Islamske zajednice Grada Mostara, takvom jednom izjavom podiže i vjerske i nacionalne tenzije što ni u kom slučaju ne pridonosi agendi koju gradimo u Gradu Mostaru," kazao je Kordić, dodajući da se ta agenda odnosi na pokušaje izgradnje zajedničkog suživota i pomirbe kao zalog za budućnost naše djece.

U zadnje vrijeme iz određenih se krugova pokušava plasirati narativ da su Bošnjaci u Mostaru građani drugog reda. Referirajući se na tu tvrdnju, Kordić je kazao da to ne može biti tako.

"Naime, da budem konkretan, da skinemo famu s toga i da demistificiramo tu priču... Grad Mostar, za razliku od drugih lokalnih zajednica, ima svoj Statut i ima svoj Izborni zakon koji predviđa tzv. minimalne i maksimalne kvote," kazao je Kordić.

"Teza da bi se netko trebao osjećati građaninom drugoga reda nije točna niti je moguća," kazao je Kordić, dodajući da misli da se kroz posljednje četiri godine vrlo jasno komuniciraju poruke da onaj tko je dobronamjeran i kome je stalo do Mostara, dobrodošao.

Mevlana se neće graditi na gradskom zemljištu

Političke tenzije počele su sa spominjanjem izgradnje "Interkulturalnog centra Mevlana" na parkingu u središnjoj gradskoj zoni. Odgovarajući na pitanje hoće li se takav centar graditi, Kordić je kazao da muftija najviše insistira na izgradnji spomenutog objekta.

"'Mevlana' se ni u kom slučaju neće graditi na onom području jer se radi o gradskom zemljištu koje se ni u kakvom kontekstu ne može dovesti u vezu s Islamskom zajednicom," kazao je Kordić, pojašnjavajući da spomenuti lokalitet nije predviđen za izgradnju objekata takve vrste.

Kordić je kazao da njemu osobno najviše smeta to što se provlači teza da "gradonačelnik tobože ima nešto protiv 'Mevlane'" ili da koči njenu izgradnju."

"Tome nije tako. Žao mi je da netko od političara kroz medijski diskurs provlači tezu da 'gradonačelnik Kordić nešto koči' te pokušava unijeti nemir i poigravati se s emocijama građana Grada Mostara," rekao je Kordić.

Otkrio je Kordić i kada će 'Mevlana' moći dobiti potporu gradske administracije. 

"Moraju se poštovati zakoni ove države, uredbe i odluke koje donosi Grad Mostar. Zna se gdje se što može graditi i kako se može graditi," istaknuo je Kordić, pojašnjavajući da će 'Mevlana' dobiti potporu gradske uprave onoga trenutka kada formalno-pravni uvjeti budu zadovoljeni.

"Mislim da u Gradu Mostaru ima dovoljno lokaliteta gdje se takvi objekti mogu graditi i sigurno će s moje strane imati potporu," kazao je Kordić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...