VEĆ JE OVDJE 38 MJESECI: Zašto Schmidt konačno ne nauči kako se izgovaraju imena najviših zvaničnika BiH? (VIDEO)

Sva tri imena izgovorio je pogrešno. Bećirović mu je "Besirović", Cvijanović mu je "Sivanović", a Komšić mu je "Komsić".

  • Mini market

  • 13. Jul. 2024  

  • 0

Od kada se u Goraždu, povodom jedne uobičajne posjete lokalnoj zajednici, žestoko izgalamio na prisutne, mnogi su zaključili da visoki predstavnik Christian Schmidt nije baš osoba koja zna kako kontrolisati svoje emocije, što je jedan od imperativa svakog diplomate.

Drugi su opet zaključili da time pokazuje višak samopouzdanja i osjećaj nadmoćnosti nad ljudima koji ga okružuju tokom njegovog službovanja u BiH. Takav dojam sa bh. javnošću podijelili su ranije i pojedini domaći zvaničnici koji su imali priliku na zatvorenom sastanku razgovarati sa Schmidtom.

Da Schmidt ne mari baš za svoje domaćine, moglo se primjetiti i u dijelu njegovog 15-minutnog govora koji je održao u Potočarima.

Schmidt, naime, iako je na funkciji visokog predstavnika već 38 mjeseci, još uvijek nije savladao kako izgovarati imena izabranih predstavnika u najvišoj državnoj instituciji - članova Predsjedništva BiH.

Sva tri imena izgovorio je pogrešno. Bećirović mu je "Besirović", Cvijanović mu je "Sivanović", a Komšić mu je "Komsić".

Kako bi recimo bilo da ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković ili predsjedavajući Denis Bećirović, iako ne borave i rade neprekidno u Njemačkoj, prilikom posjete i obraćanja medijima, pogrešno izgovaraju imena ministrice Baerbock, kancelara Scholza ili predsjednika Steinmeiera. Ne bi to dobro prihvatili domaćini, a i mi u BiH ne bi bili ravnodušni prema takvom gafu.

No, izgleda da to Schmidtu i nije naročito važno, a to se može razumjeti samo kao izraz nepoštovanja prema domaćinima.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...