VOJNI ANALITIČAR GORDAN AKRAP: Osobe koje su unutar tajne službe će sasvim sigurno snositi posljedice...

Kako kaže, svaka ugroza se mora pokriti na sve načine.

  • Regija

  • 15. Jul. 2024  15. Jul. 2024

  • 0

Osobe koje su unutar Tajne službe SAD-a i FBI-a će sasvim sigurno snositi posljedice, rekao je za HRT-vojni analitičar Gordan Akrap, komentirajući neuspjeli atentat.

- Ako pozorno pogledamo cijelu snimku, vidjet ćemo da ga je praktički od trenutka okrznuća, dijelila samo jedna i pol sekunda od smrti. I to je razlog zbog čega danas govorimo o njemu da je okrznut, a ne ubijen, rekao je Akrap.

Govoreći o sigurnosnim propustima, istaknuo je kako se postavljaju brojna pitanja.

- Istraga će morati odgovoriti na brojna pitanja. Njih ima više, nego što stanu u pet minuta našeg razgovora. Od sigurnosne procjene rizika i prijetnji, osiguravanja svih perimetara - ne može se reći da prostor 150 metara od bine nije sigurnosni prostor, kazao je.

Kako kaže, svaka ugroza se mora pokriti na sve načine.

- Sasvim sigurno će osobe koje su unutar Tajne službe SAD-a i FBI-a - snositi posljedice, zaključio je.

Govoreći o motivima napadača i toku istrage, kazao je kako se nada kako će službe pronaći odgovore.

- Postoje službe koje će, zahvaljujući činjenici da mi u digitalnom vremenu, nismo samo fizičke osobe, nego i imamo svoje digitalne blizance - moći će ući u veliku količinu podataka koji bi mogli utvrditi koji su to procesi, postupci, zašto se osoba naoružala i krenula u likvidaciju jednog bivšeg državnika i mogućeg budućeg predsjednika, rekao je.

- Međutim, to je pitanje i rječnika koji je u javnosti. To su shvatili i američki komentatori. Narativ koji se u SAD-u komunicira u javnosti, o svim osobama koje su u javnom prostoru je isključujući, netolerantan, ugrožavajući i nije nikako konstruktivan, upozorio je.

Ovo je, kako kaže, "vrlo vjerovatno posljedica takvih aktivnosti".

- Svi oni koji sudjeluju u javnom životu moraju misliti da riječi koje su izgovorene ostavljaju određene posljedice, kazao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...