BIVŠI OFICIR ELITNIH NAVY SEALS-a TVRDI: "Trumpa nije spasila Tajna služba. Živ je isključivo zbog jedne procjene atentatora!"

‘Trump s pravom dovodi u pitanje kompetentnost onih koji ga štite jer su podbacili u gotovo svakom pogledu‘

  • Svijet

  • 15. Jul. 2024  15. Jul. 2024

  • 0

Erik Prince, bivši oficir Navy SEALS-a te bivši izvršni direktoro kontroverzne zaštitarske kompanije Blackwater koja je odigrala veliku ulogu u američkim ratovima u Iraku i Afganistanu, pridružio se onima koji kritiziraju način na koji je američka Tajna služba postupala u vezi sa smrtonosnom pucnjavom u Butleru u Pennsylvaniji u subotu, rekavši da je Trump možda živ samo zbog "loše procjene vjetra od strane zlog potencijalnog ubice".

Prince je u nedjelju u podužem statusu na društvenoj mreži X ukazao na kartu mjesta okupljanja, za koju je rekao da ju je dobio od neimenovanog SEAL-ovog instruktora snajperista koji radi u kompaniji Red Sky LLC. Karta pokazuje vjetar koji puše brzinom od 8 km prema zapadu na putanji metka.

Njegov status prenosimo u cijelosti.

- Nadam se da nakon tragedije koja se dogodila u Butleru svi možemo prepoznati da nas Amerikance neodgovorna i napuhana birokracija nastavlja iznevjeravati. Donald Trump danas je živ isključivo zahvaljujući lošoj procjeni vjetra zlog ubojice.

Kao što grafikoni pokazuju, vjetar jačine od svega 8 km bio je dovoljan da pomakne nepotvrđeni, ali vjerojatno lagani metak od 3,5 grama 5 centimetara od Trumpova čela do njegovog uha.

Trumpa nije spasila Tajna služba. Činjenica da je Tajna služba dopustila strijelcu naoružanom puškom unutar 150 metara do unaprijed planiranog događaja je ili zlonamjernost ili golema nesposobnost. Jasno je da je postojao odgovarajući nekontrolirani mrtvi prostor za strijelca da se pomakne na svoje mjesto i izvede više ciljanih hitaca. Ako pogledate snimku, može se čuti koliko je strijelac blizu po vrlo kratkom vremenskom razmaku između praska metka (supersonično) i praska iz cijevi (sonično).

Na snimci koje su objavile televizijske kuće se može vidjeti i snajperist (nije jasno je li pripadnik Tajne službe) kojem je lice skinuto s puške umjesto da obavi svoj posao i ubije strijelca. Jasno je da su gledali strijelca, ali očito nemaju politiku "prvog udarca". Jedina pozitivna akcija bio je očigledan hitac od strane jednog snajperista iz Tajne službe koji je neutralizirao ubojicu, ali tek nakon što je ubojica ispalio najmanje 5 metaka, ranio Trumpa, ubio jednog čovjeka i teško ozlijedio ostale u gomili.

Na mom starom poslu pružanja diplomatske sigurnosti u dvije aktivne ratne zone od nas se očekivalo da izvršimo osnove ili ćemo biti otpušteni. Očito je Tajna služba zakazala u osnovama sigurnog perimetra i nakon što su ispaljeni hici njihovo izvlačenje je bilo nespretno te je ostavilo Trumpa jako izloženog napadima. Izgledalo je kao da nikada nisu vježbali zajedno jer bi ti odgovori trebali biti zapravo autonomni. Hoće li biti odgovornosti? To nije Washingtonski način.

Neozbiljni i nedostojni ljudi na vlasti zamalo su nas doveli katastrofe. Zasluge i izvršenje moraju biti jedini odlučujući čimbenici pri zapošljavanju i vodstvu, a ne da prioritet ima društveni inženjering. Nažalost, ništa u Washingtonu to više ne odražava. Trump s pravom dovodi u pitanje kompetentnost onih koji ga štite jer su podbacili u gotovo svakom pogledu.

Najbitnije je da se kao Amerikanci okupimo i provedemo odgovarajuće valjane izbore kako bismo se mogli vratiti onome što je bitno, društvu temeljenom na zaslugama koje prosuđuje na temelju karaktera i vještina. Ništa više - napisao je Prince na X-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...