ZDENKO ĆOSIĆ UZBURKAO JAVNOST: „Sve njih jasno označiti kao neprijatelje jednog konstitutivnog naroda, u ovom slučaju Hrvata…“

Posljednja blokada državne vlasti, koja traje tri i pol mjeseca, dolazi iz Kluba Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

  • Politika

  • 16. Jul. 2024  16. Jul. 2024

  • 4

Bošnjački izaslanici više od tri mjeseca ne dolaze na sjednice zbog protivljenja raspravi o prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH. Ta je činjenica bila i glavna tema informativnih emisija na RTVHB, medijskoj kući pod patronatom Čovićevog HDZ-a.

Zbog različitih blokada, Bosna i Hercegovina gubi dragocjeno vrijeme potrebno za usvajanje reformskih zakona nužnih za približavanje Europskoj uniji, među kojima je i reforma Izbornog zakona, poručiju s Čovićeve televizije.

Posljednja blokada državne vlasti, koja traje tri i pol mjeseca, dolazi iz Kluba Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Izostanak izaslanika na sjednicama onemogućuje rješavanje ključnih problema. Očekujem da će se razgovori voditi o načinu nastavka započete sjednice jer ne možemo rješavati ni jedan problem," izjavio je za RTV Herceg-Bosne Zdenko Ćosić, izaslanik u Klubu hrvatskog naroda Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ipak, to ne znači da izmjene izbornog zakona nisu najviši prioritet za HDZ BiH. Reforma izbornog zakona po Čovićevoj mjeri također jedan od prioriteta nakon lokalnih izbora.

"Svi oni koji osporavaju hrvatsko pravo, koji ga blokiraju i stoje kao prepreka da Hrvati to svoje ustavno pravo konzumiraju, trebaju se jasno označiti kao neprijatelji jednog konstitutivnog naroda, u ovom slučaju Hrvata," kazao je Ćosić.

-Protivnici poštivanja načela konstitutivnosti su zagovornici tzv. građanske države koji se kunu u vlastiti patriotizam, ali ne uvažavaju činjenicu da u BiH žive tri različita konstitutivna naroda, poručuju s Čovićeve televizije.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...