VOJNO-POLITIČKI ANALITIČAR NEDŽAD AHATOVIĆ ZA "SB": "Trumpov lažni narativ sada dobija podršku, jedna činjenica u vezi Amerike posebno zabrinjava"

Sam pokušaj atentata je, smatra Ahatović, rezultat katastrofalno postavljene zaštite, posebno vanjskog prstena oko štićene ličnosti.

  • Vijesti

  • 16. Jul. 2024  16. Jul. 2024

  • 0

Američka obavještajna zajednica samo dan prije pokušaja atentata na republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa izašla je sa informacijama da se Ruska Federacija ponovo aktivno miješa u predsjedničke izbore, navodi na početku razgovora za "Slobodnu Bosnu" vojno-politički analitičar Nedžad Ahatović pojašnjavajući kako to nije nimalo slučajno.

"Drama koja se odvijala tokom već spomenutog neuspješnog atentata u Butleru u Pensilvaniji tokom republikanskog političkog skupa učvrstila je Trumpa na poziciji broj jedan u vidu najozbiljnijeg predendenta za novog predsjednika SAD-a. Trump je postao kvaziheroj mnogoljudne Srednje Amerike preko noći, a demokratija je doživjela krešendo krize liderstva", prokomentirao je Ahatović.

Ozbiljan propust

Sam pokušaj atentata je, smatra Ahatović, rezultat katastrofalno postavljene zaštite, posebno vanjskog prstena oko štićene ličnosti.

"Pozicija sa koje je atentator pucao morala je biti pokrivena prisustvom policije na samom krovu, jer se nalazi na manje od 135 metara od bine. Svako uzvišenje u vanjskom prstenu zaštite oko štićene ličnosti u parametru dometa svake snajperske puške mora biti nedostupno trećem licu, što ovaj put nije bio slučaj, štaviše. Koliko se radi o ozbiljnom propustu, govori i činjenica da je policijski snajperista (nezvanično kruži informacija bez odobrenja pretpostavljenih) jednim hicem pogodio napadača u ležećem položaju, dok je napadač gađao Trumpa na bini u stojećem položaju", pojašnjava Ahatović.

Ahatović u razgovoru za naš portal pojašnjava i kako upozorenja koja su posjetioci na skupu upućivali policiji u vezi sumnjivog ponašanja napadača nisu shvaćena ozbiljno, a reakcija policije i američke tajne službe je došla prekasno da se spriječi da napadač da uputi čak tri hica u pravcu Trumpa koji je držao govor na bini.

"Samo je sreća, amaterizam napadača, te brza reakcija policijskog snajperiste spasila Trumpa i mnoge posjetioce od sigurne smrti. I ovako je jedna osoba smrtno stradala, dok je druga u kritičnom stanju, a nekoliko je ranjeno", rekao je Ahatović.

Podržavanje lažnog narativa

Svi politički lideri i važniji faktori u SAD-u a i relevantni lideri u svijetu osudili su ovaj pokušaj atentata na Donalda Trumpa, što Ahatović smatra ispravnim.

"I sam se pridružujem osudi svakog političkog nasilja koje ne vodi ka produktivnoj političkoj debati, već naprotiv onemogućava demokratiju u njenoj osnovi, a to je da svako ima pravo na politički stav", rekao je Ahatović dodajući da sa druge strane, Trump i njegove ostrašćene pristalice ovim činom dobili su opravdanje i veoma jak politički argument da podrže njegov potpuno lažan narativ, sa kojim će se biti jako teško nositi u nastavku kampanje za predsjednika SAD-a.

"Sa druge strane, neubjedljivi predsjednik Biden je poslije slabog starta kampanje pred sami pokušaj atentata ipak smanjio prednost koju je Trump imao cijelo vrijeme", smatra Ahatović.

Amerika se promijenila

No, ono što Ahatovića više od samih izbora zabrinjava je činjenica da se antropološka slika Amerike fundamentalno promijenila.

"Antropološke zakonitosti koje su prije 10 do 15 godina uvjetovali biološki i društveni razvoj SAD-a su se radikalno promjenile. Bazična načela tih međuodnosa i društvene i kulturne fenomenologije različitih etnozajednica u Americi sada krasi sasvim drugačija dinamika odnosa zahvaljujući pandemiji korone i ratu u Ukrajini koji i dalje rapidno mjenjaju ekonomsku i socijalnu sliku ne samo Amerike već i cijelog svijeta. Toj negativnoj dinamici antropoloških odnosa doprinosi i ostrašćena retorika između republikanaca i demokrata koja definitivno cijepa američko društvo i stvara sve veći jaz između dvaju političkih tabora kao nikada ranije. Rezultat svih tih negativnih društvenih kretanja je ovaj neuspješan atentat na Trumpa od kojeg jedino predsjednik Biden nema apsolutno nikakve koristi", naveo je vojno-politički analitičar Nedžad Ahatović za "Slobodnu Bosnu".

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...