PRAVNI EKSPERT SIFET KUKURUZ: "Evropski sud za ljudska prava je presudio da je politika EU prema BiH anticivilizacijska i antihumanistička"

Zato i ne treba da čudi polaganje cvijeća Delegacije EU u BiH na srpskom vojničkom groblju u Bratuncu, jer je to groblje, ali i mnoga druga koja su u ratnom periodu nastala u BiH, pored ostalog i plod evropske politike prema BiH.

  • Politika

  • 16. Jul. 2024  16. Jul. 2024

  • 3

Čin polaganja cvijeća Delegacije EU u BiH na srpskom vojničkom groblju u Bratuncu može čuditi samo one koji ne žele ili ne smiju da javno kvalifikuju politiku koju je EU vodila prema BiH u periodu 1992-1995. godine kao stimulativnu za sve ono što se u tom periodu u BiH odvijalo, pa i prema zločinima koji su u tom periodu izvršeni.

Licemjernost politike EU prema BiH ne žele priznati samo oni koji su i sami licemjerni prema građanima BiH. Samo neodgovorni, nezreli ili politički nedorasli se mogu iščuđavati licemjernosti politike EU prema BiH, posebno u kontekstu presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima je presuđeno da je Daytonski mirovni sporazum, a posebno Ustav BiH anticivilizacijski i diskriminirajući, piše pravni ekspert Sifet Kukuruz za novinsku agenciju Patria.

I uprkos toj činjenici brojne evropske birokrate i danas javno i bez ikakve zadrške zagovaraju upravo takva rješenja i građanima BiH poručuju da je Ustav BiH nužna osnova za buduće funkcioniranje države BiH. A kako, u kojoj mjeri i da li uopšte daytonska BiH funkcioniše, suvišno je posebno i elaborirati.

Licemjernost evropske politike prema BiH od kada se EU počela aktivno baviti sa BiH potvrdio je Evropski sud za ljudska prava, i to je najbolji dokaz da evropsko pravo i evropska politika nemaju ništa zajedničko. Evropsko pravo i evropska politika prema BiH su u odnosu međusobne isključivosti.

Zato i ne treba da čudi polaganje cvijeća Delegacije EU u BiH na srpskom vojničkom groblju u Bratuncu, jer je to groblje, ali i mnoga druga koja su u ratnom periodu nastala u BiH, pored ostalog i plod evropske politike prema BiH. Zato se čin polaganja cvijeća i može smatrati odavanjem poštovanja EU prema onome što je uspjela postići u BiH.

Građani BiH bi, u interesu vlastite budućnosti, trebali konačno prestati idealizirati politiku EU prema BiH, jer od idealiziranja, ili preciznije kazano od zabluda, koristi imaju samo evropske birokrate koje BiH i njene građane koriste za vlastitu promociju izgradnju diplomatskih karijera.

Osim što evropske birokrate u svom djelovanju otvoreno negiraju presude Evropskog suda za ljudska prava, oni današnjim činom polaganja cvijeća negiraju i brojne presude Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, koji je utvrdio da je rat koji se u BiH vodio u periodu 1992-1995. godina bio međunarodni oružani sukob, a ne građanski rat.

BiH u takvoj EU nema sigurnu i stabilnu budućnost, a zasigurno da ni takva EU nema i ne treba da ima budućnost.

Ako EU podržava ono što su njene birokrate danas učinile polaganjem cvijeća u Bratuncu, onda je to dokaz da se EU vraća svojim anticivilizacijskim i antihumanističkim korijenima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...