TRUMPOV SAVJETNIK PORUČIO: "Štitit ćemo pravo Amerikanaca na nošenje oružja, unatoč atentatu"

Drugi amandman američkog ustava jamči pravo na nošenje oružja. Svi republikanci s kojima su novinari Reutersa razgovarali na konvenciji potvrdili su svoje slaganje s tim stavom. 

  • Svijet

  • 16. Jul. 2024  

  • 0

Donald Trump će zaštititi pravo Amerikanaca na nošenje oružja imenovanjem saveznih sudaca koji se protive novim ograničenjima vatrenog oružja ako bude izabran u novembru, unatoč tome što je jedva preživio pokušaj atentata, rekao je viši savjetnik njegove predsjedničke kampanje.

"Nastavit ćemo podupirati i braniti drugi amandman", rekao je Chris LaCivita na republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milwaukeeju.

Drugi amandman

Drugi amandman američkog ustava jamči pravo na nošenje oružja. Svi republikanci s kojima su novinari Reutersa razgovarali na konvenciji potvrdili su svoje slaganje s tim stavom. 

Svi su bili odlučno protiv bilo kakve reforme američkih zakona o oružju, uključujući podizanje zakonske dobi za kupovinu oružja, pojačane provjere dosjea ili ograničavanje prodaje jurišnih pušaka sličnih onoj koju je napadač koristio u svom napadu.

Umjesto toga, delegati su rekli da bi se sve promjene trebale usredotočiti na financiranje bolje podrške mentalnom zdravlju problematičnih građana, što je standardni republikanski stav. Za masovne pucnjave i drugo oružano nasilje – uključujući pokušaj atentata na Trumpa – uglavnom su okrivili mentalnu bolest i oružje koje je palo u krive ruke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...