DELEGACIJA EU O REAKCIJAMA NAKON POSJETE BRATUNCU: "Počast smo odali isključivo nevinim civilnim žrtvama"

"Naša jedina namjera polaganjem vijenca u Bratuncu bila je da pokažemo empatiju, poštovanje i razumijevanje za stradanje svih nevinih civilnih žrtava", poručuju iz EU

  • Vijesti

  • 17. Jul. 2024  17. Jul. 2024

  • 2

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini, zajedno s diplomatima zemalja članica EU, jučer je odao počast nevinim civilnim žrtvama ubijenim na području Birača kod Bratunca u periodu od 1992. do 1995. godine. Počast smo odali isključivo nevinim civilnim žrtvama, napominju iz Delegacije EU.

"Nedvosmisleno osuđujemo počinitelje svih zločina. Međunarodni i domaći sudovi iscrpno su razmotrili ratna zbivanja od 1992. do 1995. godine, te sudskim presudama nepobitno utvrdili prirodu počinjenih zločina, među kojima je i genocid u Srebrenici. Naša jedina namjera polaganjem vijenca u Bratuncu bila je da pokažemo empatiju, poštovanje i razumijevanje za stradanje svih nevinih civilnih žrtava", navode iz Delegacije EU u BiH. 

Naglasili su da je riječ o civilnom i vojničkom groblju, a ne samo vojničkom.

"Groblje u Bratuncu na kojem je položen vijenac je mjesno gradsko groblje, gdje su ukopane i nevine civilne žrtve iz rata od 1992. do 1995. godine. Neistinite su tvrdnje da se radi o vojničkom groblju ili da su tu ukopani isključivo poginuli vojnici. Jedina namjera s polaganjem vijenca u Bratuncu nam je bila da iskažemo empatiju, poštovanje i razumijevanje za stradanja svih nevinih civilnih žrtava", poručili su.

Saopćenje iz Ureda EU uslijedilo je nakon oštre reakcije direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića koji je naveo da su tu pokopani vojnici VRS, a ne civili.

"Šokiran sam, potpuno šokiran kada vidim službenika EU delegacije kako odaje počast pripadnicima vojske bosanskih Srba na "Vojničkom groblju" - tu je prava zastava boračke organizacije bosanskih Srba odmah do velikog križa,pod krinkom "nevinih civila. Ovdje su ukopani pojedinci koji su imali vodeću ulogu u zločinima protiv čovječnosti u proljeće i ljeto 1992. godine nad bošnjačkim stanovništvom. Kakva sramota. Pakleno ćete platiti za ovo, imate moju riječ", poručio je Suljagić.

I zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić oglasila se povodom toga što su predstavnici pet zemalja EU položili cvijeće na spomen obilježje u Bratuncu, gdje su ukopani i vojnici vojske RS-a.

"Užasno pogrešan potez delegacije pet zemalja Evropske unije, koja je danas položila cvijeće na spomen obilježje u Bratuncu, samo pet dana nakon obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici", kazala je Jurišić.

Istakla je da niko, uključujući majke žrtava genocida u Srebrenici, ne poriče da je nevino stradalih bilo na svim stranama.

"Međutim, nedopustiva je relativizacija genocida u Srebrenici. Ovaj zločin nad zločinima je sudski utvrđena činjenica", rekla je Jurišić.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...