PREMA NACRTU BUDŽETA: Naredne godine Njemačka planira prepoloviti količinu vojne pomoći Ukrajini

Njemačka pomoć Ukrajini će 2025. biti smanjena na 4 milijarde eura, sa oko 8 milijardi koliko je iznosila 2024., navodi se u nacrtu budžeta za 2025, prenosi novinska agencija Reuters.

  • Evropa

  • 17. Jul. 2024  

  • 0

Sljedeće godine Njemačka planira prepoloviti svoju vojnu pomoć Ukrajini, uprkos zabrinutosti da bi se američka podrška Kijevu mogla smanjiti ako se republikanski kandidat Donald Trump vrati u Bijelu kuću.

Njemačka pomoć Ukrajini će 2025. biti smanjena na 4 milijarde eura, sa oko 8 milijardi koliko je iznosila 2024., navodi se u nacrtu budžeta za 2025, prenosi novinska agencija Reuters.

Njemačka se nada da će Ukrajina moći podmiriti većinu svojih vojnih potreba sa 50 milijardi dolara kredita iz prihoda od zamrznute ruske imovine koje je odobrila G 7 grupa, te da sredstva namijenjena za naoružanje neće biti u potpunosti iskorištena.

Finansiranje Ukrajine osigurano je u doglednoj budućnosti zahvaljujući europskim instrumentima i kreditima zemalja G7, rekao je njemački ministar finansija Christian Lindner u srijedu na konferenciji za novinare.

Washington je natjerao kreditore da unaprijed izdaju kredite kako bi Ukrajini dao veliku sumu novca.

Zvaničnici kažu da su se čelnici EU složili s tom idejom djelimično zato što taj korak smanjuje šansu da Ukrajina ostane bez sredstava ako se Trump vrati u Bijelu kuću.

Europa je digla uzbunu ove sedmice nakon što je Trump za svog kandidata za potpredsjednika izabrao senatora J. D. Vancea, koji se protivi vojnoj pomoći Ukrajini i koji upozorio da će Europa morati manje da se oslanja na Sjedinjene Države u odbrani kontinenta.

Trump je izazvao žestoke kritike zapadnih zvaničnika jer je sugerisao da neće zaštititi zemlje koje nisu uspjele da ispune ciljeve transatlantskog vojnog saveza za odbranu i da će čak potaknuti Rusiju da ih napadne.

Zalihe njemačkih oružanih snaga, koje su već iscrpljene decenijama nedovoljnog ulaganja, dodatno su iscrpljene slanjem oružja Kijevu.

Berlin je do sada donirao tri jedinice protivvazdušne odbrane Patriot, više nego bilo koja druga zemlja, čime je broj sistema Patriot u Njemačkoj smanjen na devet.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...