KORDIĆ UZBURKAO DUHOVE: "Znamo kakav je Izborni zakon i volio bih da je isto tako i u drugim razinama vlasti. Postoji i bliskost SDA i..."

Govorio je i ponovnoj kandidaturi za gradonačelnika.

  • Politika

  • 18. Jul. 2024  18. Jul. 2024

  • 4

Mario Kordić (HDZ BiH), gradonačelnik Mostara, govorio za N1 televiziju.

“Zadnje četiri godine proračun je rastao i svake godine imamo suficit. I ovaj je napravljen na realnim principima i osnovama. Osigurava sve projekte koje smo planirali da možemo uspješno završiti”, dodavši da mu je drago da je usvojen dvotrećinskom većinom.

 Muftijstvo mostarsko je reagiralo poručujući da za Kordića nema mjesta ni za Lakišića harem, ni za harem Kantarevac, kao ni za sve druge vakufske lokalitete koji svjedoče o nekadašnjem Mostaru, a nalaze se zapadno od rijeke Neretve.

Kordić je u vezi s tim kazao:

“Ne uzimam sebi pravo da odlučujem o sudbini Islamske zajednice. Znamo kako Mostar funkcionira, kakav je Izborni Zakon i volio bih da je isto tako i u drugim zajednicama i razinama vlasti. Postoji i bliskost SDA i Islamske zajednice. Volio bih da BiH ostane sekularna država. Treba se baviti afirmativno gradom Mostarom, a opterećenje iz 90-ih nas zadužuje da budemo pažljivi kod izjava i strogi u primjeni zakonskih rješenja u Gradu Mostaru”.

Na pitanje o izgradnji Interkulturnog Centra “Mevlana” odgovorio je:

“Nemam osobni problem s muftijom. U Mostaru postoje regulacijski i prostorni planovi i zna se gdje što može raditi. Zahtjev Islamske zajednice za ‘Mevlanu’ ne predviđa takav objekat na tom lokalitetu, a on pripada Gradu Mostaru. Lokalitet je svojevremeno bio željeznička stanica, a nakon toga nigdje ne možemo naći jasnu poveznicu sa Islamskom zajednicom i tu staje cijela priča”.

Dodao je i kako je pozivao u više navrata da se ide ka izgradnji “Mevlane” na drugoj lokaciji:

 “Postoje lokacije gdje bi se to moglo realizirati, a za tu lokaciju je nemoguće izdati takvu dozvolu. To je stvar pravnih propisa. Dugo nismo imali Gradsko vijeće, gradilo se sve i svašta, a zadnje četiri godine pokušavamo to promijeniti. Mostar je zadnje tri godine slao poruke suživota cijeloj BiH. Poručujem svima onima koji nas žele vratiti u devedesete to neće uspjeti dok sam ja gradonačelnik”, kazao je Kordić ne spomenuvši ko su ti koji ruše antifašističke spomenike po Mostar i siju strah i mržnju vraćajući grad u 90-te godine.

O ponovnoj kandidaturi za gradonačelnika je rekao:

“Moja želja je nastaviti dalje, da imamo vijećnike koje se bave komunalnim, a ne političkim i vjerskim temama. Mi smo našli put zajedništva. To se vidi i na licima građana Mostara, za razliku od prije četiri godine kada smo bili grad bez Gradskog Vijeća i bez izbora”.

Dodao je i kako planira dalje raditi na projektima, pomirenju i zajedničkom životu. “Trebamo još vremena i ljudi, pa da grad Mostar možda bude model za funkcioniranje ostatka BiH. Imamo priliku da od Grada Mostara napravimo ponovo ‘Biser BiH’ jer on to i zaslužuje”, kazao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...