BURNO U PARLAMENTU BiH: Nenad Vuković ili Snježana Novaković Bursać, pitanje je sad...

Odluka da se mandat u Domu naroda dodijeli Vukoviću postaje zvanična danom objave u Službenom glasniku BiH.

  • Vijesti

  • 19. Jul. 2024  

  • 0

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zasjeda danas, a delegati bi trebalo da podrže Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH za ovu godinu. Iako svi poručuju da je riječ o formalnosti, zbog postignute političke saglasnosti oko usvajanja državnog budžeta, mnogi ipak strahuju, jer je nejasno ko će sutra sjesti u delegatske klupe u Klubu Srba, nakon što je Centralna izborna komisija BiH prije tri dana donijela odluku da delegatski mandat dodijeli kandidatu PDP-a Nenadu Vukoviću, umjesto dosadašnje delegatkinje iz SNSD-a Snježane Novaković Bursać.

Bivši član Centralne izborne komisije (CIK) Vehid Šehić kaže da u odluci CIK-a o oduzimanju mandata i dodjeli drugom nosiocu nema ništa sporno, odnosno da je ovakva situacija, iako se nije do sada desila, predviđena Izbornim zakonom.

"Dom naroda će uskoro raditi u punom kapacitetu. Mogao bi on raditi i bez jednog, ali uvijek je želja da učestvuju svi tako da nije to nikakav problem. Novoimenovani delegat će sačekati objavu u Službenom glasniku i tada on zvanično stupa na funkciju", kaže Šehić.

Politički analitičar Željko Raljić sumnja da će se bilo šta promijeniti, bez obzira ko bude peti delegat u Klubu Srba.

"Ono što znamo sigurno je da sve ono što je prošlo na Predstavničkom domu će proći i na Domu naroda, jer su oko svega se usaglasili prije nego što je došlo na dnevni red. I naravno da će se dogovoriti o svemu onom što odgovara njihovim političkim opcijama i liderima tih političkih opcija privatno", kazao je Raljić.

Nenad Vuković ili Snježana Novaković Bursać? Ko god od njih dvoje bude dizao ruku ili pritiskao taster, budžet ne bi trebao biti sporan, jer će ga podržati ista ona većina koja ga je izglasala u državnom Parlamentu. Bar se tako najavljuje.

"Ta većina postoji i u Domu naroda. Znači, ako je bude u Predstavničkom biće je i u Domu naroda nevezano za moj status", kazala je Novaković Bursać.

Možda budžet nije sporan, ali dalje funkcionisanje Doma naroda i usvajanje zakona u narednom periodu bi itekako moglo biti, jer se u SNSD-u neće tako lako pomiriti sa odlukom CIK-a. Najavljuje se tužba Ustavnom sudu BiH.

"Sa političkog nivoa gledanja nećemo se pomiriti sa tom odlukom. Vidjećemo kako će se stvari razvijati da ja ne prejudiciram, ali mnogi će da osjete i znaju o čemu se radi", kazao je Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS.

Odluka da se mandat u Domu naroda dodijeli Vukoviću postaje zvanična danom objave u Službenom glasniku BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...