WINDOWS SISTEM PAO ŠIROM SVIJETA: Banke, mediji u velikim problemima, čak su se i avioni morali prizemljiti

Uzrok prekida rada nije jasan, ali mnogi od pogođenih povezuju ga s Microsoftovim operativnim sistemima za računare.

  • HiTec

  • 19. Jul. 2024  

  • 0

Niz australijskih institucija i firmi, uključujući velike banke, medijske kuće i vazduhoplovnu kompaniju, izvijestili su da imaju velike probleme u radu zbog velikog tehnološko-informatičkog kvara.

Aviokompanija Jetstar je prijavila probleme na aerodromu u Sidneju. Australijski supermarketi navode da im blagajne ne rade, a televizijske mreže da im ne rade ključni informatički sistemi za grafiku.

Nije samo Australija pogođena

Nekoliko sati prije nego što je Australija bila ozbiljno pogođena značajnim kvarom, nekolicina aerodroma u SAD-u takođe je izvijestila da su morali prizemljiti avione zbog IT problema.

Uzrok prekida rada nije jasan, ali mnogi od pogođenih povezuju ga s Microsoftovim operativnim sistemima za računare.

Australijska web-stranica za prekid rada Downdetector prikazuje probleme o kojima su izvijestili National Australia Bank, telekomunikacijska tvrtka Telstra, Google i drugi.

U službenom obavještenju o usluzi Microsoft 365 objavljenoj ranije na X-u ranije je navedeno "istražujemo problem koji utiče na mogućnost korisnika da pristupe raznim aplikacijama i uslugama Microsoft 365".

Čini se da nije hakerski napad

U saopštenju za javnost, australijska nadzorna agencija za kibernetičku sigurnosti objavila je da nema informacija koje bi upućivale da se radi o incidentu kibernetičke bezbjednosti,

"Naše trenutne informacije govore da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane koju koriste pogođene kompanije", rekli su u izjavi.

Trenutno nema više informacija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...