SRBIJA I EU POTPISALI SPORAZUM O RUDARENJU LITIJA: Vučić najavio najmanje šest milijardi eura stranih direktnih investicija

Vučić je rekao da je ponosan na ono što je danas započeto, na projekat važan za Evropu, ali koji će, naveo je, biti prekretnica i kvantni skok u budućnost za Srbiju.

  • Regija

  • 19. Jul. 2024  

  • 1

Predstavnici Srbije i Evropske unije (EU) potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumijevanju o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Dokument su potpisali ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i potpredsjednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njemačkog kancelara Olafa Šolca.

Vučić je rekao da je ponosan na ono što je danas započeto, na projekat važan za Evropu, ali koji će, naveo je, biti prekretnica i kvantni skok u budućnost za Srbiju.

"Nikada, ni u jednoj fazi, a dug je put do otvaranja rudnika litijuma i formiranja proizvodnog lanca, ništa nećemo da tajimo i krijemo od građana", rekao je Vučić.

Kako je naveo, projekat "Jadar" će Srbiji donijeti najmanje šest milijardi eura stranih direktnih investicija.

"Za nas je od ogromnog značaja cijeli lanac proizvodnje, donijeće ogroman rast u Srbiji", rekao je Vučić.

Kako je dodao, doprinos cijelog proizvodnog lanca, od iskopavanja litijuma do proizvodnje baterija i električnih automobila, doprinijeće rastu domaćeg bruto proizvoda sa 16,4 odsto.

"Srbija će insistirati, a i ja lično ću se boroti za životnu sredinu i život naroda u Jadru i Rađevini, za čist vazduh, zemlju i vodu", rekao je Vučić i obećao da će eksperti iz Njemačke i EU pratiti projekat "Jadar".

Šolc: Sporazum Srbije i EU smanjuje zavisnost Evrope

U Beogradu je danas potpisano i Pismo o namjerama o razvoju lanca vrijednosti e-mobilnosti u Srbiji, na koji su potpis stavili ministarka privrede Srbije Adrijana Mesarović, predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso, član Izvršnog odbora KfW Group Kristijane Lajbah, direktor Međunarodne razvojne saradnje Cassa Depositi e Prestiti Paolo Lombardo, izvršni direktor kompanije Mercedes-Benz Ola Kalenius i izvršni direktor kompanije Rio Tinto Group Jakob Stausholm.

Pismo o namjerama su potpisali i izvršni direktor kompanije "EIT InnoEnergy" Dijego Pavia, izvršni direktor kompanije "InoBat" Marian Boček i generalni direktor kompanije "ElevenEs" Nemanja Mikač.

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da su potpisani sporazumi od neprocjenjive vrijednosti i da će doprinijeti smanjenju zavisnosti Evrope od drugih zemalja u oblasti održivih sirovina.

"Ti sporazumi će jačati saradnju u snabdijevanju sirovinama, oni su od neprocjenjive vrijednosti. To je važan evropski projekat koji će doprinijeti da Evropa ostane suverena u svijetu koji se mijenja, da ne bude zavisna od drugih. Moramo smanjiti našu zavisnost, moramo imati otpornu strukturu u lancima snabdijevanja", rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem i potpredsjednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem.

Šolc je naveo da je Srbija donijela odluku da potpiše sporazume "u važnom trenutku" i da će EU zahvaljujući kopanju litijuma u Srbiji postići postavljene klimatske ciljeve.

On je zahvalio Vučiću na pokretanju "važnog projekta i za EU i za Srbiju" i ponovio da je projekat iskopavanja litijuma "Jadar" kompanije Rio Tinto "dobar za Srbiju" i da "donosi perpsektivu razvoja za cijelu zemlju, ali i za cijeli region".

"Rudarstvo mora da se ostvaruje uz poštovanje najviših standarda životne sredine i mi ćemo pomoći da tako bude. Taj projekat će stvoriti radna mjesta i prosperitet, ali poslije rudarstva moraju uslijediti i drugi koraci u povezanim proizvodnim lancima u Srbiji", rekao je Šolc.

Njemački kancelar je ukazao da je riječ o "evropskom projektu" i da "evropski duh ima veliki značaj za budućnost".

"Moja ambicija je da se pobrinem da države Zapadnog Balkana postanu članice EU u doglednoj budućnosti. To je proces zasnovan na zaslugama, ali mi želimo da pomognemo da uspijete u tome. To će doprinijeti unapređenju mira i prosperiteta u cijelom regionu", kazao je Šolc.

Naveo je da su potrebni dobrosusjedski odnosi u cijelom regionu i da je važna normalizacija odnosa Srbije i Kosova, dodajući da će "učiniti sve kako bi svako od aktera doprinjeo da evropska perspektiva što prije postane stvarnost".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...