FORTINO MINISTARSTVO DALO IM POSAO VRIJEDAN GOTOVO 26 MILIONA KM: Hrvatska firma preuzima digitalizaciju javnog servisa u BiH

Hrvatska firma Odašiljači i veze jedini je kandidat za preuzimanje 25,8 miliona KM vrijednog projekta

  • Ekonomija

  • 19. Jul. 2024  

  • 0

Hrvatska firma Odašiljači i veze (OiV) jedini je kandidat za preuzimanje cjelokupnog projekta digitalizacije javnih radijskih i televizijskih servisa u Bosni i Hercegovini, nakon što se zbog američkih sankcija raspao konzorcij kojeg su bili dio i koji je na tenderu dobio taj posao vrijedan milione eura, piše novinska agencija HINA.

Konačnu odluku o tome hoće li OiV nastaviti započeti projekt donijet će Ministarstvo prometa i komunikacija BiH na čijem čelu je Edin Forto (Naša stranka), a pojedini mediji prenose kako je u toku procjena osposobljenosti i kapaciteta hrvatske firme.

Digitalizacija javnih servisa u Bosni i Hercegovini već godinama kasni, a tek je prošle godine okončan tender na kojem je taj projekt vrijedan 25,8 miliona konvertibilnih maraka povjeren konzorciju koji su činili banjalučki Sirius te OiV. Međutim, Sirius se u junu našao na udaru sankcija američke administracije, koja je tada odlučila kazniti još sedam firmi povezanih s porodicom Milorada Dodika, odnosno s njegovim sinom Igorom.

Iz Ministarstva finansija SAD-a obrazložili su kako su Dodik i njegovi najbliži srodnici stvorili zamršenu mrežu firmi koje su imale privilegirani status i dobivale unosne poslove s entitetskim, odnosno državnim vlastima iz čega se opet finansiraju lider bosanskih Srba i njegova porodica. Jedna od takvih firmi je i Sirius 2010. sa sjedištem u Banja Luci, registrirana za poslove povezane s informacijskim tehnologijama. U saradnji s firmama Prointer i Kaldera, oni su do sada snabdjevali državne i javne firme IT tehnologijom te pružali tehničku podršku, navodi Hina.

Kao i sve druge firme i osobe iz BiH kojima je SAD nametnuo sankcije, Sirius se odmah našao u velikim problemima jer su mu poslovne banke počele gasiti račune strahujući da bi u protivnom i same mogle biti kažnjene, odnosno izbačene iz međunarodnog platnog sistema SWIFT. Sirius je u posebnom problemu jer je već isporučio opremu za digitalizaciju i sada iz te firme panično pokušavaju naplatiti tu uslugu prije nego što im bude zatvoren i posljednji račun, međutim iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH nastupaju krajnje oprezno i razmatraju što će preduzeti jer, kako su pojasnili, ne žele ni na koji način prekršiti režim američkih sankcija koje zabranjuju svako poslovanje s kažnjenim firmama i pojedincima.

Ministar Edin Forto, piše Hina, trenutačno je u dilemi kako nastaviti projekat digitalizacije, a o tome je direktno razgovarao s predstavnicima Siriusa i OiV-a.

"Na sastanku kojega je ministar održao s konzorcijem odmah po saznanju da se jedan od članova konzorcija našao na popisu američkih sankcija, predstavnici uprave OiV-a su istaknuli da imaju kapacitete samostalno okončati posao ako drugi član konzorcija dobrovoljno istupi, pa bi u tom slučaju pružili neophodne garancije za dobro izvršenje ovog posla. Naravno, prije bilo kakve konačne odluke situacija zahtijeva pažljivo praćenje, promptno reagiranje, te konsultaciju s nadležnim institucijama BiH zbog pravnih posljedica koje mogu nastati u tom slučaju", navodi se u očitovanju ministarstva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...