EDIN FORTO PRIZNAO: "Sjednica Vijeća ministara bila hod po jajima, BiH ne ide naprijed"

“Drago mi je da imamo sjednice i da imamo bar neke tačke, ali bih volio da imamo više suštinskih tačaka”, rekao je Forto novinarima i dodao da se ne može reći da je napravljen neki veliki iskorak, ali Vijeće ministara funkcioniše.

  • Vijesti

  • 29. Avg. 2024  29. Avg. 2024

  • 1

Ministar transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto opisao je današnju sjednicu Vijeća ministara BiH kao "oprezno hodanje po jajima", kako neki nešto ne bi blokirali, navodeći da su razmatrane uglavnom tehničke stvari, ali ne i suštinske, te BiH ne ide naprijed, prenosi Srna.

“Drago mi je da imamo sjednice i da imamo bar neke tačke, ali bih volio da imamo više suštinskih tačaka”, rekao je Forto novinarima i dodao da se ne može reći da je napravljen neki veliki iskorak, ali Vijeće ministara funkcioniše.

Forto je rekao da se ne osjećaju nikakve strasti i da na sjednici Vijeća ministara nije bilo nekih povišenih tonova, naglasivši da je frustrirajuće da nema zakona na svakoj sjednici, da nema velikih stvari, iskoraka, ali pritom ne kritikuje predsjedavajuću VM-a Borjanu Krišto koja pokušava da balansira.

“Kritikujem prije svega politiku, blokade, što je navika u Vijeću ministara iz prethodnog perioda”, naveo je Forto.

On je rekao da bi BiH trebala poslati Plan rasta Evropskoj komisiji, jer su to učinile druge zemlje i ocijenio da trenutno “premijeri kantona koji su iz SDA odbijaju da se usaglasi to pitanje”.

“Postavio sam pitanje u vezi sa planom rasta i ne vidim da ćemo imati neke velike iskorake, a čak i ako ih budemo imali, oni će biti prespori. Sve se dešava presporo, a sve su to navike koje su možda naslijeđene iz nekog ranijeg perioda, mogućnost blokade”, rekao je Forto i poručio da BiH ne treba da bude jedina država koja je nesposobna da pošalje ovaj dokument.

Kakav god je dokument, ističe Forto, treba ga poslati, pa nek Evropska komisija kaže da ne valja.

“Mi ne znamo da li valja ili ne valja, jer ga nismo ni poslali”, rekao je Forto.

Govoreći o jučerašnjem padu helikoptera u Jablaničko jezero, Forto je ocijenio da je BiH daleko ispod onoga što bi trebalo da ima.

“Mi se raspravljamo oko nabavke helikoptera, oko najobičnijih stvari. Pa skijališta u Austriji imaju svoje helikoptere, a mi ovdje pravimo od toga neku nauku u trenutku kada jedan evropski predsjednik dolazi u Srbiju da pregovara o više milijardi nabavke vojne opreme”, rekao je Forto.

On je napomenuo da je sreća u nesreći što u Jablanici nije bilo ljudskh žrtava, a istraga će utvrditi šta se tačno desilo.

“Na tom polju nismo opremljeni i blokada iz Republike Srpske je razlog za to”, poručio je Forto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...