ODMOR IZ PAKLA: Stranac otkrio šta ga je najviše iznerviralo u Hrvatskoj

"Ovo što radite je jedna teža sramota"

  • Regija

  • 19. Jul. 2024  19. Jul. 2024

  • 0

Iako Hrvati više vole gotovinu od kartica, pandemija je i to promijenila pa su danas elektronička plaćanja u velikoj mjeri zamijenila gotovinu. Kartice su već postale staromodne, a sve je više građana koji pri plaćanju koriste aplikacije, piše Dnevno.hr.

Kartice su ipak neizostavne kada hitno trebate dignuti gotovinu, posebno u inostranstvu. Prije odlaska na put korisno je provjeriti koliku ćete naknadu morati platiti, u šta se uvjerio jedan Hrvat koji je pokušao dignuti novac na bankomatu OTP banke u inostranstvu i otkrio da će za dizanje 10 eura u inozemstvu morati platiti 5,49 eura, a koji je o svom iskustvu pisao na hrvatskom Redditu.

Dok su mnogi komentirali da se trebao pripremiti, javili su se i neki stranci koji su se začudili kada su shvatili koliku naknadu moraju platiti u Hrvatskoj za dizanje gotovine.

alt

Foto: Reddit

Naknada za dizanje novca

“Prije dva danas sam morao podići 1.000 eura na šta sam morao platiti 15 eura naknade, jer je maksimalno ograničenje za podizanje 400 eura. Platio sam 15 eura u Hrvatskoj da podignem 1.000 eura. Već sam zaboravio da podizanje naknada uopće postoji. Isto tako i “naplatne kućice”, stvarno se čini kao da ste otišli 40 godina u prošlost”.

"Ja ovo u Evropi nisam doživio, koristio sam belgijski račun u svim skandinavskim zemljama, čak sam si uplaćivao plaću u Švedskoj na belgijski račun. U Hrvatskoj je naknada bila oko jedan euro prije nego što ste se prebacili i to mi je bilo u redu jer bih digao po 200 eura ali ovo tu je teža sramota", bili su neki od komentara.

A što je s naknadama na dizanje gotovine na bankomatima u inozemstvu? Iznos naknade se razlikuje od banke do banke. Dok na nekim bankomatima nećete platiti ništa, ne nekim bankomatima će vas pošteno oderati.

Jedinstvena naknada

Klijenti Erste grupe, osim na bankomatima Erste banke u Hrvatskoj, mogu podizati gotov novac bez plaćanja naknade na bankomatima međunarodnog Erste Groupa u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji, Rumuniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Moldaviji.

“Za transakcije podizanja gotovine na bankomatima drugih banaka u inostranstvu naknada je jedinstvena i iznosi 1,19 € + 2,5% od iznosa transakcije. Izuzetak su korisnici Gold paketa kojima su sve transakcije podizanja gotovog novca na bankomatima u inostranstvu bez naknade”, odgovorili su nam iz banke.

Korisnici debitnih kartica tekućeg računa u eurima ili žiroračuna u eurima uključenih u pakete Zagrebačke banke imaju pogodnost podizanja gotovine bez naknade na bankomatima članica UniCredit Grupe u 12 zemalja Evrope.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...