NEĆEMO TAKO, DINO: Elmedin Konaković uhvaćen "na djelu", japansku šeficu diplomacije primio u...

Slike govore više od riječi.

  • Vijesti

  • 20. Jul. 2024  20. Jul. 2024

  • 2

Umjesto u službenim prostorijama, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković službeno se, sa ministricom vanjskih poslova Japana Yōko Kamikawa, sastao u restoranu Baoli čiji je vlasnik aktivista Naroda i pravde.

Slika

Konaković je, baš kao i njegov koalicijski partner Nermin Nikšić, ranije govorio kako sastanke i razgovore treba vratiti u institucije, za razliku od prethodne vlasti koja je to činila po kafanama….

Inače, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt posjetu japanske ministrice Yoko Kamikawa BiH je nazvao "vrlo važnim i povijesnim", a najavio je i svoj posjetu Tokiju.  "Ova posjeta je važan signal da Japan aktivno pokazuje zanimanje za BiH i dao je veliki doprinos u poslijeratnoj obnovi ove zemlje na čemu su građani BiH i članovi međunarodne zajednice vrlo zahvalni", kazao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nakon susreta sa japanskom ministricom vanjskih poslova.

„Japan je prisutan u BiH kao članica Upravnog odbora za implementaciju mira i faktor stabilnosti u ovom Upravnom odboru i ovu ulogu shvaćaju vrlo ozbiljno i izražavam zahvalnost ministrici Kamikawa i to ću ponoviti prilikom posjeta Tokiju", istakao je Schmidt.

"Poznato je kako je trenutno potrebno puno podrške za BiH i smatram kako je ovo vrlo važno jer se suočavamo s izazovom za BiH, budući da postoje neke snage koje žele blokirati procese. Ja to neću dozvoliti zajedno sa Vijećem za implementaciju mira", jasno je dao do znanja Schmidt.

Šefica Japanske diplomacije u svom istupu dala je nedvojbenu podršku Schmidtu, OHR-u i provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i ujedinjenoj Europi s temeljnim vrijednostima slobode, demokracije, ljudskih prava i vladavine prava, kao i potpori europskom putu BiH.

Podsjetila je i kako je Japan do sada, kroz razne vidove, prema BiH uputio pomoć višu od 380 miliona eura te je naglasila i značaj jačanja ekonomske povezanosti, a posebno pomirenju i ulozi žena kao jednu od glavnih vanjskopolitičkih inicijativa.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...