JADRANKA KOSOR IH RASKRINKALA OBOJICU: "Plenkoviću Milanović politički savršeno odgovara kao predsjednik države"

Prvi put je otvoreno progovorila o svom odnosu s predsjednikom Milanovićem, ali i otkrila da i nju u nekim krugovima nagovaraju da se kandidira za predsjednicu. Sve to u mjesecu kad se obilježava 11 godina od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji nakon bolnog pristupnog procesa koji je uspjela dovršiti upravo Jadranka Kosor.

  • Regija

  • 21. Jul. 2024  

  • 0

Bivša predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor za Nacional govori o izborima za predsjednika Republike i svom odnosu s predsjednikom Milanovićem te otkriva zašto ga je prozvala ‘ljekoviti Zoran’ i što mu nikad neće zaboraviti

Bivša premijerka i bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor za Nacional je analizirala političku situaciju u Europskoj uniji nakon nedavno održanih europskih izbora i izbora u Francuskoj te uoči skorog formiranja novog sastava Europske komisije i Europskog vijeća, ali i komentirala odnose premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića u kontekstu predstojećih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Prvi put je otvoreno progovorila o svom odnosu s predsjednikom Milanovićem, ali i otkrila da i nju u nekim krugovima nagovaraju da se kandidira za predsjednicu. Sve to u mjesecu kad se obilježava 11 godina od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji nakon bolnog pristupnog procesa koji je uspjela dovršiti upravo Jadranka Kosor. Za što je od predsjednika Milanovića prije dvije i pol godine dobila odlikovanje, a od premijera Plenkovića – ni pozivnicu na zabavu koju je u Banskim dvorima upriličio tim povodom.

NACIONAL: Kako tumačite to što HDZ još uvijek nema svog predsjedničkog kandidata, a ako ga i ima, to je za sada čovjek koji veze s HDZ-om nema, nije nitko iz stranačke baze jer se Miro Gavran, kojeg se u kuloarima spominje, barem do sada nije takvim prikazivao?

Ne tumačim, konstatiram, kao i vi, da HDZ u srpnju 2024., a izbori su krajem godine, nema kandidata i da u HDZ-u nitko ne zna tko bi mogao biti kandidat ili kandidatkinja. Odgovor zna samo jedan čovjek, a taj čovjek očito još nije prelomio. Međutim, iz nekih izjava čelnika vladajuće stranke ovih dana, razaznajem da će kandidat biti poznat do Dana pobjede. A to je dobro vrijeme za početak kampanje.

NACIONAL: S jedne strane, premijer Plenković koristi svaku priliku da napadne predsjednika Milanovića, i obrnuto naravno, ljubav je obostrana, ali očekivalo bi se da će mu onda suprotstaviti nekoga tko ga može zaista poraziti na tim izborima, unatoč tome što predsjednik trenutno uživa najveće povjerenje birača po svim pokazateljima. Dakle, napada ga, ali nije ga napao pravim oružjem, a to bi bilo upravo isticanje kandidata koji bi bio barem al pari Milanoviću. Zašto?

Predsjedniku HDZ-a i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću Zoran Milanović politički savršeno odgovara kao predsjednik države i ako on dobije novi mandat, a vjerojatno hoće, i dalje će živjeti ta tvrda kohabitacija iz koje najviše dobiva Andrej Plenković jer su ovlasti predsjednika države relativno sužene. On ga može stalno držati na tihoj vatri kad se ne želi dogovarati ni oko čega pa ni oko veleposlanika. Zbog tog tvrdog odnosa pati država, institucije, ali to građani kao da više i ne propituju. Mislim da će predsjednik HDZ-a odabrati nekoga tko neće biti hametice potučen, ali neće imati realne šanse za pobjedu iako iz HDZ-a najavljuju pobjedu. No ništa nije gotovo dok nije gotovo, možda bude iznenađenja. Ne smijemo, kombinirajući i predviđajući, zaboraviti da su u dva zadnja izborna ciklusa za predsjednika države gubili favoriti. I Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović izgubili su izbore nakon prvoga mandata i to je u oba slučaja bilo iznenađenje.

‘Mislim da će predsjednik HDZa odabrati nekoga tko neće biti hametice potučen, ali neće imati realne šanse za pobjedu iako iz HDZ-a najavljuju pobjedu. No ništa nije gotovo dok nije gotovo’

NACIONAL: Hoćete li reći da ne bi bilo nemoguće srušiti Milanovića?

Ne srušiti ga, nego ga onemogućiti da osvoji drugi mandat. Ne slažem se s mnogima koji govore da je onaj tko u utrku ulazi s pozicije predsjednika Republike puno jači i nedvojbeni favorit i da su izazivači u inferiornoj poziciji. Ovisi tko je izazivač, koliko je poznat i može li se svidjeti biračima.

NACIONAL: I kakav je bio predsjednik.

Da. Bilo je nezamislivo da bi Kolinda Grabar-Kitarović mogla pobijediti Josipovića, pa je pobijedila. I onda Milanović koji je pobijedio nju iako ju je podržavala velika stranka, a ankete su govorile da ona ide u drugi mandat.

NACIONAL: Ne bi bilo prvi put da čujem kao ideju da se u nekim krugovima spominje i vaše ime kao potencijalne kandidatkinje. Razmišljate li uopće o tome?

Već sam jednom bila u predsjedničkoj kampanji 2005. godine i to me koštalo i zdravstveno i na mnoge druge načine. Puno sam udaraca dobila u toj kampanji kad sam bila kandidatkinja HDZ-a, nevoljena kandidatkinja, zapravo. Bila sam pro-forma kandidat iza koje stranka i njeno vodstvo nisu stajali istinski. Imam loše iskustvo iz 2005., ali i veliko političko iskustvo jer sam dugo bila političarka i napravila neke stvari za koje mislim da su ostavile traga. Dobrog traga. Zato i artikuliram javno svoj stav o tome kakav bi predsjednik Republike Hrvatske trebao biti i kako je to predviđeno Ustavom.

NACIONAL: Kakav?

Funkcija predsjednika ili predsjednice Republike Hrvatske zamišljena je da to bude netko tko je istinski i uvjereno čuvar ili čuvarica Ustava i ustavnih vrednota za koje se bori bez ostatka, kalkulacija i zadrške. Dakle, da ipak odgovorim na vaše pitanje; i do mene dolaze i javljaju mi se razni ovi i oni s idejama o kandidaturi, ali ja sam ipak još uvijek realna osoba, s obje noge na zemlji i s dva umjetna koljena, odnedavno.

NACIONAL: Mislite da bez podrške jake stranke poput HDZ-a ne biste imali šanse?

Ne, nije nužna više podrška jake stranke, ali je nužna jaka infrastruktura. Naravno, politička strast na žalost nije me napustila pa zato ponekad prihvaćam komentirati političke događaje na televizijama, na N1, ponekad na RTL-u, evo zato danas i s vama razgovaram rado. I neki drugi bivši premijeri bi to mogli, ali ih to ne zanima, to ne čine i to je jako pametno.

NACIONAL: Vi i dalje politiku živite?

U svojoj knjizi sam napisala da ima života i izvan politike, da. Ali ja se i dalje ljutim zbog urušavanja pravne države, i dalje sam katkada zaprepaštena nekim potezima koji su npr. doveli do toga da danas imamo najdesniju vladu ikada pa mi je onda teško slušati nasrtaje na autonomiju sveučilišta, primitivni diskurs oko mnogih stvari i pojava. Domovinski pokret najavljuje kako oni neće dopustiti rodnu ideologiju na sveučilištu i to im je omogućeno jer su oni vlast u Hrvatskoj i oni određuju kako ćemo živjeti i hoće li se ili neće poštovati autonomija sveučilišta kako ju je zamislio Ustav. Ni predsjednik se nije nešto javljao oko nasrtaja na Ustav RH, u ovom slučaju. I dalje nekako osjećam svojom obvezom progovoriti i govoriti, baš zato što sam bila premijerka i što sam deblokirala i završila pregovore za ulazak u EU, osjećam to kao svoju dužnost i nije me briga što možda neki misle da bih trebala mirno živjeti u mirovini. I šutjeti, jasno.

NACIONAL: Znači, možda se kandidirate za pet godina ako ne sada? Kad nećete biti direktno suprotstavljeni Milanoviću.

Haha, šalite se, puno je to godina. Netko s dva friško operirana koljena mora se veseliti svakom novom sigurnom koraku i konačnom sigurnom hodanju bez štaka. To mora biti moj dugoročni i srednjoročni plan! Ali vidite, to je isto jedna od stvari koje me vrijeđaju i o kojima sam govorila i pisala, to patroniziranje starijih ljudi, osobito u politici, a osobito starijih žena u politici.

NACIONAL: Pa i Franjo Tuđman je stvarao državu kad mu je bilo 70, a isto toliko su imali i neki njegovi najbliži suradnici poput Josipa Manolića.

Pa da, predsjednik Tuđman nije postao predsjednik Hrvatske s 30 godina. Ali je on bio muškarac.

NACIONAL: Znači, za pet godina ćete biti u najboljim godinama?

Puno je to godina, ali da, naravno. Zahvaljujem svima koji mi se s vremena na vrijeme jave i kažu: vi biste bili prava čuvarica Ustava. Pa onda popijemo kavu, razglabamo o Ustavu i lijepo se raziđemo bez zaključaka.

NACIONAL: Premijer Plenković neće vas sigurno kandidirati, pogotovo ne nakon ovog intervjua. Iako bi time baš pokazao širinu.

A zašto mislite, zašto bi mu ovaj ili bilo koji moj intervju smetao? Trudim se govoriti isključivo o činjenicama, zar ne? Na primjer, kad je proslavljao godišnjicu ulaska Hrvatske u Europsku uniju pa u Banske dvore pozvao puno uvaženih ljudi, onda sam samo podsjetila kako bi eto bilo logično da je pozvao i osobu koja je pregovore za EU deblokirala, završila i potpisala Pristupni ugovor, ali i sve druge zaslužne na europskom putu. Zato što se to zove čuvanje kontinuiteta države, a onda i vlastitog dostojanstva. Moje podsjećanje na te činjenice ne bi ga trebalo ljutiti. Dapače.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...