NASA IZNIJELA DETALJE - KRAJ JE JEDNE ERE: Kako će umrijeti Međunarodna svemirska stanica?

Kraj ISS-a označava kraj jedne ere u svemirskim istraživanjima, ali također otvara vrata novim komercijalnim mogućnostima u svemiru.

  • HiTec

  • 21. Jul. 2024  

  • 0

NASA je ranije ove sedmice objavila detalje o kraju Međunarodne svemirske stanice (ISS). Prema svemirskoj agenciji, astronauti će ostati na stanici što je duže moguće dok njena orbita propada. Kada posada konačno napusti stanicu, SpaceX će izvršiti konačni potez uz pomoć američkog vozila za deorbitaciju 2030. godine.

ISS će u posljednjih 12 do 18 mjeseci svog života polako napuštati svoju uobičajenu orbitu. Stanica će se spustiti sa 400 kilometara iznad Zemljine površine na 220 kilometara, prema podacima sa Space.com. Dana Weigel, menadžer programa ISS-a pri NASA-i, izjavila je: “Ostavit ćemo posadu na stanici što je duže moguće kako bi pomogli u održavanju stanice i osigurali njeno zdravlje.” Astronauti će napustiti ISS kada preostane šest mjeseci života stanice.

SpaceX će koristiti svoj Deorbit Vehicle kao svemirski tegljač kako bi gurnuo ISS u kontrolisani pad, nadajući se da će ostaci stanice završiti u okeanu, a ne u nečijem domu ili nekoj drugoj naseljenoj oblasti. Ovo vozilo će biti bazirano na SpaceX-ovom Dragon svemirskom brodu sa modificiranim dijelom za teret koji će nositi sve potrebne alate za vođenje stanice u atmosferu, uključujući dodatne motore, gorivo, avio-elektroniku i generatore energije. NASA je dodijelila kompaniji Elona Muska 843 miliona dolara za ovu misiju.

 

Tačan datum kraja ISS-a još uvijek nije odlučen. NASA planira da se deorbitacija dogodi negdje 2030. godine, ali Axiom Space će prvo morati ukloniti svoj segment sa ISS-a. Ova privatna svemirska kompanija planira lansirati četiri modula na ISS, počevši od 2026. godine. Prije deorbitacije, segment Axioma će biti odvojen od ISS-a kako bi formirao jezgro Axiom Stationa, privatno operisane svemirske stanice. Na neki način, ISS će duhovno nastaviti da živi kao komercijalno preduzeće.

Kraj ISS-a označava kraj jedne ere u svemirskim istraživanjima, ali također otvara vrata novim komercijalnim mogućnostima u svemiru. Dok NASA i SpaceX planiraju kontrolisano uništenje ISS-a, Axiom Space se priprema za novu fazu u istraživanju i korištenju svemira. Bez obzira na sudbinu ISS-a, njegovo naslijeđe će živjeti kroz buduće generacije svemirskih istraživača i komercijalnih poduhvata.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...