50 GODINA SE RASPRAVLJA O TOME: Otkrivena tajna uzroka smrti Brucea Leeja?

Kroz više od 50 godina raspravljalo se o tome šta je zaista bio uzrok smrti…

  • Show

  • 22. Jul. 2024  

  • 0

Više od 50 godina pričalo se o smrti Brucea Leeja. Od prve vijesti da je dobio edem mozga zbog tablete, do šuškanja da se radilo o LSD-u i drugim drogama sve do nove teorije da je za sve kriva obična voda.

Jula 1973. godine Bruce Lee, najslavniji majstor borilačkih vještina, bio je zauzet velikim brojem projekata. Godinu dana ranije izašao je film Na zmajevom putu, koji je napisao i režirao i u njemu i glumio. Bio je u braku s Lindom Emery Lee devet godina i imao dvoje dece, Brandona, tada osmogodišnjaka, i četvorogodišnju Shannon.

NEKOLIKO TEORIJA

Ali 20. jula uhvatila ga je glavobolja. Žalio se na bolove i otišao da prilegne. Više se nije probudio. Našli su ga bez svijesti, pozvali hitnu pomoć, ali nisu mogli da ga spasu. Imao je 32 godine. Vijest o njegovoj smrti brzo se proširila, a mnogi su krenuli prema bolnici u koju ga je hitna odvela. Novinari su opkolili i bolnicu i Leejevu kuću. Lindu i djecu su sklonili Bruceovi saradnici, ali ona je htjela da se uvjeri da ga stvarno nema i da ga vidi još jednom.

- Osjetila sam nevjerovatnu snagu koja je prolazila mojim tijelom. Znala sam šta moram da učinim i na koji najbolji mogući način za Brucea, Brandona i Shannon, rekla je.

Kroz više od 50 godina raspravljalo se o tome šta je zaista bio uzrok smrti… Tokom 70-ih godina stručnjaci su tvrdili da je kriva bila upravo tableta koju je uzeo protiv glavobolje. Odnosno, da je smrt ustupila zbog moždanog edema uzrokovanog reakcijom na tabletu. Godinama kasnije pojavila se i teorija da je u organizmu Brucea Leeja pronađen i kanabis koji je mogao kobno da djeluje na njega, ali je to kasnije demantovao forenzičar Donald Teare, koji je radio na Leejevom slučaju.

Kružile su svakakve teorije, neki su ga proglašavali ovisnikom koji je s ljubavnicama učestvovao u orgijama, a preminuo zbog viagre, drugi su ga povezivali s LDS-om, heroinom, kokainom… Njegovi obožavaoci naprosto nisu mogli da prihvate da je neko tako mlad i tako dobrog zdravstvenog stanja, može tako naglo da umre.

Prije nekoliko godina pojavila se još jedna teorija, i to u biografiji Bruce Lee: A Life autora Mathewa A. Pollyja.

On je u toj biografiji iz 2018. tvrdio kako je moguće da ni tableta, a ni razne droge, uopšte nisu krive za smrt, već nešto drugo. Otok mozga, tvrdi, mogao je da uzrokuje toplotni talas jer su Leeju godinu dana prije smrti uklonili znojne žlijezde ispod pazuha. Ali 2022. godine, čak 49 godina nakon smrti legende borilačkih vještina, pojavila se nova teorija. Studiju pod nazivom "Ko je ubio Brucea Leeja" radilo je nekoliko španskih nefrologa koji su u njoj problematizovali uzrok smrti. U svom radu tvrde kako je moguće da je Lee zapravo bolovao od specifične vrste bolesti bubrega, odnosno da je uzrok smrti bila "nemogućnost bubrega da izluči višak vode". U svom zaključku navode da je to "moglo voditi do edema i smrti u roku od nekoliko sati ukoliko je u sebe unio više vode nešto što je njegovo tijelo moglo izlučiti kroz urin".

SAHRANJEN U SIJETLU

Oproštaj od legende borilačkih vještina bio je u Hong Kongu, ali tijelo mu je pokopano u Sijetlu. To je tada odlučila njegova supruga koja je medijima rekla: “Ja lično ne smatram nikoga odgovornim za njegovu smrt. Jedino je važno da njega više nema i da se neće vratiti”.

Nekoliko godina kasnije i tijelo njegovog sina sahranjeno je pored njega. Brandon je također umro mlad, imao je svega 28 godina. U njega je na setu filma Vrana 1993. godine ispaljen metak, nakon čega je preminuo, prenosi Nova.rs.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...